Komende evenementen

Weg met het EU-Mercosur vrijhandelsverdrag!

29 juni 2020

 

Vanaf 1 juli wordt Duitsland voor het volgende halfjaar voorzitter van de Europese Unie (EU). Berlijn heeft van de afronding en ratificatie van het vrijhandelsakkoord EU-Mercosur een prioriteit van het Duits voorzitterschap gemaakt. De onderhandelingen met Mercosur duurden tot juni 2019, en sindsdien is de Europese Commissie in alle stilte bezig met het finaliseren van de tekst met het oog op ondertekening en ratificatie.

Er bestaat nochtans veel controverse over dit akkoord, dat haaks staat op  de officiële EU-verklaringen over klimaatdoelstellingen, milieunormen en mensenrechten. Na het Oostenrijks en het Waals Parlement heeft nu ook de Nederlandse Tweede Kamer een resolutie gestemd die aan de regering vraagt haar steun voor het akkoord in te trekken. De Franse president Macron was aanvankelijk tegen het handelsakkoord gekant, maar Franse ngo’s stellen zich steeds meer vragen over zijn houding.

Dit is de context waarin 265 organisaties van de civiele samenleving een oproep doen aan Angela Merkel en de lidstaten van de EU om dit akkoord te verwerpen. De oproep is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans en Italiaans, en Ander Europa brengt hierbij de Nederlandse vertaling. Onderaan vindt u de lijst met de ondertekenende organisaties.

 

 

WEG MET HET EU-MERCOSUR VRIJHANDELSVERDRAG!

265 organisaties roepen de EU en de lidstaten op om het vrijhandelsakkoord met Mercosur te verwerpen

 

Onderhandelingen tussen de EU en de Mercosur-landen (Brazilië, Argentinië, Paraguay en Uruguay) in de voorbije 20 jaar leidden tot een politiek akkoord in juni 2019. Sindsdien stoomt de Europese Commissie het vrijhandelsakkoord EU-Mercosur klaar voor ondertekening. Maar het akkoord is hoogst controversieel. Het Oostenrijks, Waals en recent ook het Nederlands parlement verwierpen het in zijn huidige vorm, terwijl belangrijke lidstaten als Frankrijk en Ierland bezwaren formuleerden. Men moet ver zoeken naar een ander handelsverdrag dan dat tussen de EU en Mercosur dat zo verknocht is aan het politieke denken en handelen van het verleden!

 

Het verdrag tussen de EU en Mercosur staat voor:

  • toename van de milieuvernietiging en de klimaatcrisis door vermeerdering van de export van auto’s en de uitbreiding van voedermonoculturen en weidegronden. De vlees- en sojasector versnellen nog de ontbossing van het Amazone-regenwoud, de Cerrado en de droge tropische wouden van de Chaco, gebieden die nochtans van essentieel belang zijn voor de stabilisering van het wereldklimaat en voor de biodiversiteit. Het handelsakkoord zal een beloning betekenen voor dit soort praktijken. In een verklaring stelt het Braziliaans Klimaatobservatorium: “De milieugaranties in het akkoord waren al niet toereikend vóór COVID-19, maar maken het akkoord nu volledig voorbijgestreefd.” Het recente rapport over het Amazonegebied, samengesteld voor het Europees Parlement, zegt dat “de huidige bosbranden en de ontbossing van het Amazonewoud een gevaar betekenen voor de rijkste biodiversiteit van de planeet.” En toch staat er in het akkoord geen enkel vernieuwend mechanisme dat ervoor zou zorgen dat de verdragsluitende partijen hun internationale verbintenissen inzake duurzame ontwikkeling zullen respecteren.
    Het EP-rapport stelt verder: “In het geval overtredingen blijven doorgaan kan dit enkel aanleiding geven tot diplomatieke besprekingen, zonder de mogelijkheid om reële boetes op te leggen (onderstreept in de tekst).” De gevolgen voor het milieu van deze overeenkomst zijn zeer duidelijk, maar de procedures om dit te verhinderen zijn totaal onvoldoende. Wat in het EP-rapport staat is op zich al voldoende om het akkoord niet in zijn huidige vorm te ratificeren.
  • Toename van straffeloze schending van mensenrechten, waaronder fysiek geweld en de verdrijving van kleine boeren en inheemse volkeren van hun land. In de Mercosur-landen werden al veel inheemse leiders en milieubeschermers vermoord, in Brazilië alleen al vijf tussen november 2019 en april 2020. Bijzonder onder de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zijn schendingen van de mensenrechten tegen minderheden en oppositieleden, en de beknotting van de werkersrechten schering en inslag. Door een vrijhandelsverdrag te sluiten met regeringen die uit zijn op confrontatie en plundering beloont de EU het schenden van de mensenrechten, en vertrappelt daarmee haar eigen democratische waarden. De vergrote markttoegang ten gevolge van dit akkoord zal waarschijnlijk ook aanzetten tot nog meer dergelijk misbruik.
  • Een exportgerichte landbouwpolitiek die een vernietigend effect heeft op de landbouwproductieprijzen waarvan de boeren in Mercosur en de EU afhankelijk zijn. Dit zal nog meer schade aanrichten aan dieren en de lokale voedselproductie. Hogere standaards voor dierenwelzijn en gezondheid in de EU in vergelijking met Mercosur leiden tot hogere prijzen in de EU. Niet de regels in de Mercosur-landen zullen verstrengen, maar goedkoper vlees zal geëxporteerd worden naar de Europese markt, met een neerwaartse druk op de landbouwprijzen aan beide zijden van de Oceaan als gevolg. Meer vleesexport, meer productie van soja voor de export van veevoer naar de EU en suikerriet voor biodiesel betekenen nog meer vernietiging van het milieu, wat leidt tot meer genetische manipulatie, massaal gebruik van antibiotica en pesticiden, en vervuiling van grond en water. Trouwens, veel pesticiden die in de Mercosur-landen gebruikt worden zijn verboden en de EU.

 

De COVID-19-crisis zou iedereen moeten wakker schudden en doen inzien dat de vernietiging van de biodiversiteit en het blind nastreven van geglobaliseerde economische groei de mensheid blootstelt aan enorme bedreigingen. Business as usual is niet langer een optie. Het akkoord met Mercosur zou een stap achteruit zijn. Het handelsbeleid moet in tegendeel opteren voor meer lokale en kortere waardeketens, die minder vatbaar zijn voor verstoring en aan overheden de mogelijkheid bieden om veerkrachtige gedecentraliseerde voedsel- en gezondheidsystemen uit te bouwen die beter in staat zijn om geneesmiddelen en medisch materiaal op regionaal vlak te produceren. De EU moet de doelstellingen van haar handelsbeleid omvormen in de richting van multilaterale handelsvoorschriften die de ecologische, sociale, mensenrechtelijke en ontwikkelingsdoelstellingen ondersteunen en eraan ondergeschikt zijn, verenigbaar met de eindigheid van onze planeet en vrede bevorderend. Maar dit akkoord zal de asymmetrie tussen de handelsblokken versterken, met meer werkloosheid en milieuvernietiging als gevolg, en meer risico’s voor de gezondheid van de mensen aan beide zijden van de Oceaan.

Er moet méér, niet minder samenwerking zijn: het verwerpen van het EU-Mercosur akkoord mag niet opgevat worden als een verwerping van constructieve samenwerking tussen de regio’s. De EU moet een respectabele en respectvolle partner zijn in de strijd tegen honger, armoede en klimaatverandering, en bij het doen respecteren van de kernvoorschriften van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de rechten van boeren en landarbeiders zoals vastgelegd in de geldende normen van de Verenigde Naties, en sterke bepalingen voor het dierenwelzijn. Een dergelijke samenwerking moet transparant zijn, inclusief, en de actieve deelname van organisaties uit de civiele samenleving ondersteunen. Maar het akkoord dat de EU met Mercosur plant gaat in de tegenovergestelde richting. We roepen daarom de regeringen van de lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement op om dit akkoord te verwerpen.

Ondertekenende organisaties:

EcoLeaks Argentina
ATTAC Argentina Argentina
Asamblea Argentina mejor sin TLC Argentina
Nodo UTT San Cristobal, Buenos Aires Argentina
FUNDACION CAUCE: CULTURA AMBIENTAL, CAUSA ECOLOGISTA Argentina
Casa Rio Lab Argentina
Asociacion Bienvnturados los Pobres Argentina
Anders Handeln Austria
GLOBAL 2000 / Friends of the Earth Austria Austria
DKA Austria Austria
Coordination of the Austrian Bishops Conference for international Development and Mission Austria
Welthaus Diözese Graz-Seckau Austria
ÖBV-Via Campesina Austria Austria
Attac Austria Austria
VIER PFOTEN – Stiftung für Tierschutz Austria
ELA Basque Country
11.11.11 Belgium
A Contre-Courant Belgium
Mouvement DEMAIN Belgium
INTAL Belgium
Wervel Belgium
Slow Food Europe Belgium
Fern Belgium
Centro de Documentación e Información Bolivia – CEDIB Bolivia
Movimento ODSejo Brasil
Central de Cooperativas Unisol Brasil Brasil
Justiça Global Brasil
Justiça nos Trilhos Brasil
REBRIP Brazil
Eurogroup For Animals Brussels
Pascuum SCCL Catalonia
Lafede.cat – Organitzacions per a la Justícia Global Catalonia
ODG Catalonia
Hablemos de Derechos Humanos Costa Rica
La Cadejos, Comunicación Feminista Costa Rica
Coordinadora de ONG para el Desarrollo España
Iniciativa Cambio Personal Justicia Global España
SEBASTIAN ANGEL MUÑOZ España
Madres por el Clima Asturias España
Grupo de Acción por el Medioambiente (GRAMA) España
UGT España
Ecologistas en Acción Segovia España
foodwatch international Europe
European Coordination Via Campesina (ECVC) Europe
Seattle to Brussels Network Europe
The European Environmental Bureau, EEB Europe
EHNE BIZKAIA EUSKAL HERRIA
ETXALDE Nekazaritza Iraunkorra EUSKAL HERRIA
Veblen Institute France
France Nature Environnement France
Aitec France
Comité Pauvreté et Politique France
Confederation paysanne France
reseau Roosevelt IDF France
alofa tuvalu France
Diagonal France France
foodwatch France France
Attac France France
Collectif Ethique sur l’étiquette France
Amis de la Terre France
CADTM France France
Réseau Foi & Justice Afrique Europe France
Sherpa France
France Amérique Latine (FAL) France
Autres Brésils France
Ligue des droits de l’Homme (LDH) France
PowerShift e.V. Germany
Arbeitsgemeinschaft bäuerliche Landwirtschaft Germany
foodwatch Germany Germany
Society for Threatened Peoples Germany
FDCL – Center for Research and Documentation Chile-Latin America Germany
Aktion 3.Welt Saar e.V. Germany
Kooperation Brasilien Germany
Greenpeace Germany Germany
Netzwerk Gerechter Welthandel Germany
GRAIN International
CADTM International
Greenpeace International
CIDSE International
Front Line Defenders International
Zero Waste Alliance Ireland
Sonairte – The National Ecology Centre Ireland
ATTAC Ireland Ireland
An Claíomh Glas Ireland
An Taisce, The National Trust for Ireland Ireland
Comhlámh Ireland
Coomhola Salmon Trust Ireland
Fair Trade Ireland Ireland
Eco Advocacy Ireland
Good Energies Alliance Ireland
Hedge Laying Association of Ireland Ireland
Irish Peatland Conservation Council Ireland
Leave No Trace, Ireland Ireland
Nuclear Free Local Authorities, NFLA All Ireland Sustainable Energy Forum Ireland
Trocaire Ireland
The Organic Centre Ireland
VOICE Ireland Ireland
Forest Friends Ireland
Wildlife Rehabilitation Ireland Ireland
CoastWatch Ireland Ireland
Cork Environmental Forum, CEF Ireland
Cultivate, Sustainable Ireland Co-operative Ireland
Environmental Pillar Ireland
FEASTA, Ireland Ireland
Friends of the Earth, Ireland Ireland
Irish Seed Savers Ireland
Irish Wildlife Trust, IWT Ireland
Latin America Solidarity Centre, LASC Ireland
Native Woodland Trust Ireland
ICSA Ireland
Fairwatch Italy
Stop TTIP Italia Italy
Terra! Italy
FONDAZIONE CAPTA ONLUS Italy
Slow Food Cremonese Italy
VerdiEuropaVerde Milano Italy
Civica. Italy
transform! italia Italy
Coordinamento nazionale no triv Italy
A Sud, Ecologia e Cooperazione Onlus Italy
Associazione Culturale Musica in Corso Italy
ATTAC ITALIA Italy
A titolo personale Italy
Coordinamento Nord Sud del Mondo Italy
Associazione Medici per l’Ambiente – ISDE Italia Italy
CiLLSA Italy
Associazione Natura Cavalli e Carrozze Italy
proDES FVG – ASP Italy
Legambiente Italy
Acqua bene comune Valle Telesina Italy
comitato acqua pubblica di Salerno Italy
Salviamo il Paesaggio Casalasco Italy
HempRevolution APS Italy
CGIL – Confederazione Generale Italiana del Lavoro Italy
Fridays For Future Pisa Italy
Associazione Botteghe del Mondo Italia Italy
Meetup Andora in Movimento Italy
Italian Forum Water Movement Italy
LAV Italy
COMITATO STOP TTIP UDINE Italy
Greenpeace Italia Italy
Associazione Cooperazione Nord-Sud “Il Chicco di Senape” Italy
MOVIMENTO CONSUMATORI Italy
Navdanya International Italy
ARCI Italy
Cospe Italy
Associazione USICONS Italy
Movimento Umanista Popolare Italy
SOBREVIVENCIA, amigos de la Tierra Paraguay Italy
Fridays For Future Roma Italy
AIMeF Italy
foodwatch Netherlands Netherlands
Women’s International League for Peace and Freedom dutch section Netherlands
Handel Anders! coalitie Netherlands
Milieudefensie Netherlands
Both ENDS Netherlands
Platform Aarde Boer Consument Netherlands
TTIP, CETA and agriculture coalition Netherlands
Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) Netherlands
Transnational Institute (TNI) Netherlands
Centre for Research on Multinational Corporations (SOMO) Netherlands
Hivos Netherlands
FNV- Dutch National Trade Union Netherlands
Bionext Netherlands
The Norwegian Solidarity Committee for Latin America Norway
Intersindical Valenciana País Valencià-Spain
Fundación Hugo Daniel Ramírez Osorio Paraguay
Comunidad y Desarrollo Sustentable (CODES) Paraguay
FIRE Paraguay Paraguay
INSTITUTO SOCIOAMBIENTAL del SUR Paraguay
SOBREVIVENCIA Paraguay
TROCA- Plataforma por um Comércio Internacional Justo Portugal
Climáximo Portugal
ACI – Centro InterCulturaCidade Portugal
Cooperativa Mula Portugal
Palombar – Conservação da Natureza e do Património Rural Portugal
ZERO – Association for the Sustainability of the Earth System Portugal
Fruta Feia CRL Portugal
CIDAC – Centro de Intervenção para o Desenvolvimento Amílcar Cabral Portugal
Associação de Combate à Precariedade – Precários Inflexíveis Portugal
LPN – Liga para a Protecção da Natureza Portugal
MOVIMENTO GAIO Portugal
Internacional de Servicios Públicos- Isp Americas Regional Americas
Plataforma América Latina mejor sin TLC Regional Americas
Coordinadora Ecoloxista d’Asturies Spain
Campanya Catalunya No als Tractats de Comerç i Inversió Spain
Amigos de la Tierra Spain
TTIP-CETA-TISA Tarragona-Reus Spain
ATTAC ESPAÑA Spain
Solidaridad Internacional Andalucia Spain
Trawunche Madrid (Coordinación de Apoyo al Pueblo Mapuche) Spain
Comisión de migración y antirracismo 8M Spain
Comité por la paz de Colombia en Madrid Spain
Enginyeria Sense Fronteres Spain
GOB Mallorca Spain
CGT (ESPAÑA) Spain
FEMINISTAS POR EL CLIMA Spain
Movimiento Ibérico Antinuclear Spain
Asociación Cultural Brasileña Maloka Spain
Plataforma contra el canciller climátic Pla de l’estany Spain
Campanya per una Justícia Fiscal Spain
CCOO – CS de Comisiones Obreras Spain
Sindicato ELA Spain
Grup Ecologista Maigmó(GREMA)-Ecologistas en Acción San Vicente del Raspeig Spain
Attac Acordem Spain
Comité Antinuclaer y Ecologista de Salamanca Spain
Actúa por un Mundo Sostenible Spain
PENSE PENSIONS DIGNES Spain
COAG. Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos. Spain
Economistas sin Fronteras Spain
CCOO de CATALUNYA Spain
Marxa Mundial de Dones-Catalunya Spain
Ecologistas en Acción Spain
Campaña No a los Tratados de Comercio e Inversión Spain
CCOO ARAGON Spain
Observatori DESC Spain
Feminismos Sierra Noroeste Madrid Spain
Ecologistas en Accion federacion de Almeria Spain
Ciudadana Spain
asociacion vuelta al campo Spain
Boza Sur Spain
Equo Spain
Agro Can Genover Spain
ECOLOGISTAS EN ACCIÓN-ADEPA Spain
illes solidàries amb el sud Spain
Acció Ecologista-Agró Spain
CCOO Spain
La Garbancita Ecológica S. Coop. Mad. Consumo Responsable Spain
Ganaderas en Red Spain
ClimAcció Spain
Acció Ecofeminista Spain
Rebeca Spain
Recortes Cero Spain
Fundación ENtrnetantos Spain
Kutembea na Tanzania, NGO Spain
8 M Guadarrama Feminista Spain
Plataforma ciudadana para una Transición Ecológica Justa Spain
ReHd Mad! red de huertos urbanos comunitaros de Madrid Spain
Madrid Agroecológico Spain
Sello AgroEcoSocial zona centro Spain
Ecologistas en Acción Ciudad de Almería Spain
Centro de Estudios Rurales y de Agricultura Internacional Spain
Red de Economía Social y Solidaria Madrid Spain
Plataforma por la Ganadería Extensiva y el Pastoralismo Spain
Observatori de l’Alimentació Spain
L’Etnogràfica. Antropologia per a la transformació social Spain
Coordinadora Ecoloxista d’Asturies Spain
CIDES Spain
Sindicato Labrego Galego Spain
Observatorio para una Cultura del Territorio Spain
Greenpeace España Spain
Asociación Restauración Paisaje Tradicional Verato Spain
Coordinadora de ONGD Spain
Plataforma contra macroabocador de la ribera Spain
Intersindical Región Murciana Spain
Ecotono S.Coop.And Spain
Red ONGD Madrid Spain
Assemblea 15M Sarrià St. Gervasi Spain
Recortes Cero Spain
Asociación en Defensa del Territorio del Aljarafe Spain
Entrepueblos/Entrpobles/Entrepobos/Herriarte Spanish State
Observatorio de Multinacionales en América Latina – Paz con Dignidad Spanish State
Jordens Vänner – FoE Sweden Sweden
FIAN Sweden Sweden
Banana Link UK/INTERNATIONAL


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *