27 mei 2020 – De bekende onderzoeks- en campagnegroep Corporate Europe Observatory (CEO) en Global Health Advocates, een internationale ngo die ijvert voor ontwikkeling en tegen armoede, brengen twee grondige studies uit over de manier waarop Europees publiek onderzoeksgeld veel meer de private winsten van ondernemingen dan het publiek welzijn bevordert. Via ‘publiek-private partnerships’ kunnen bedrijfslobbys aan zeer aanzienlijke subsidies van het directoraat-generaal Research & Innovation van de Europese Commissie geraken, maar daar staan zeer weinig onderzoeksprestaties tegenover.
In More private than public: the ways Big Pharma dominates the Innovative Medicines Initiative wordt aangetoond dat van de 2,6 miljard € onderzoeksgeld voor de farmaceutische industrie in de periode 2008-2020 het grootste deel niet ging naar dringende noden (voorbereidheid op epidemies, HIV/AIDS, tropische ziekten…) maar naar commercieel meer winstgevende projecten.
De tweede studie, Research & destroy: the factories of the industrial bioeconomy threaten the climate and biodiversity gaat over de agro-business, bosbouw, de chemische en biotechnologische industrie en de fossiele brandstofsector. Een EU-onderzoeksbudget van ongeveer één miljard € kon door de industrie naar eigen inzichten aangewend worden. Maar, zo lezen we in het rapport, het resultaat is dat de voorgestelde technologieën “onbeperkte hoeveelheden biomassa uit bossen en de bodem willen halen, en op die manier een risico betekenen voor de opslag van koolstof, voor de biodiversiteit en de voedselvoorziening”.
Wie deze lijvige doorwrochte brochures doorbladert ziet dat het niet ontbreekt aan deskundigheid bij kritische onderzoeksgroepen om officieel beleid door te lichten. Sociale en milieubewegingen kunnen vinden hier stevige grond om verder op te bouwen! (hm)
Laat een reactie achter