26 mei 2015 – Het debat in de aanloop naar het Britse referendum over de EU wordt interessant. Frances O’Grady, algemeen secretaris van de Britse vakbondskoepel TUC, schreef een open brief aan het Britse zakenleven om te onderlijnen dat een de stem vóór lidmaatschap niet geholpen wordt indien Cameron in de onderhandelingen met de EU een afzwakking van sociale rechten bedingt.
Om zeker te zijn dat de Britse zakenlui de brief zouden lezen publiceerde zij haar brief in de Financial Times.
De TUC ondersteunt haar brief met een onderzoek. Daaruit bleek dat van 4000 ondervraagde personen 2200 antwoordden dat een eerlijk loon en waardige arbeidsvoorwaarden belangrijke factoren zijn om een ja-stem te overwegen. Minder dan een vierde van de ondervraagden vond het belangrijk dat er minder regels komen vanuit Europa, een belangrijke vraag van het Britse zakenleven, en een mooie verpakking voor minder sociale normen.
De TUC verwijst in haar brief onder meer naar de Europese Richtlijn over arbeidstijden en de regels voor uitzendkrachten.
Frankrijk en Duitsland
Ondertussen stuurden Merkel en Hollande een brief naar Juncker met een gemeenschappelijk standpunt over de hervorming van de eurozone. Daarbij dringen zij aan op een grote stap vooruit in de centralisatie van het economisch en begrotingsbeleid binnen de eurozone.
Volgens de Franse krant Le Monde, die het document inzag (iets dat u en ik niet mogen), is dit een streep door de rekening van Cameron, die juist minder bevoegdheden naar Europa wil zien gaan. Zo zeker is dat echter niet. De Duitse minister van financiën Schaeuble heeft immers al laten verstaan dat een grotere centralisatie binnen de eurozone in ėėn beweging gepaard kan gaan met minder regels voor landen buiten de Eurozone, zoals het Verenigd Koninkrijk: een definitieve optie voor een Europa met verschillende snelheden dus (en een definitief einde aan de mogelijkheid het geheel te voorzien van een democratische structuur…). (fs)