Komende evenementen

Trans-Atlantisch extreem-rechts

 

27 januari 2024
Verschenen  op 21 januari 2025 op  German Foreign Policy (*)
Nederlandse vertaling door Ander Europa.
Met dank voor de toelating tot publicatie

(Toevoegingen tussen […] zijn van de vertaler)

 

De nieuwe Amerikaanse regering heeft de AfD [Alternative für Deutschland, extreem-rechtse partij die de wind electoraal in de zeilen heeft] en andere extreem-rechtse partijen uit heel Europa een podium geboden, wat bijdraagt tot hun verdere normalisering en tot het bevorderen van trans-Atlantische netwerken. Dit is de betekenis van hun uitnodiging voor de inauguratie van president Donald Trump. Van de vele staatshoofden en regeringsleiders in de Europese Unie werd alleen de meest rechtse, Giorgia Meloni [premier van Italië, kopstuk van Fratelli d’Italia dat zijn woertels heeft in het Italiaans fascisme]  uitgenodigd voor het grote evenement, dat wereldwijde aandacht trok. Trump’s team verwelkomde ook vertegenwoordigers van het Belgische Vlaams Belang, de Spaanse Vox partij, de Franse Reconquête! partij [recente concurrent van Marine Le Pen’s Rassemblement National; ontstaan rond de extreemrechtse journalist Éric Zemmour]] en, van buiten de EU, de Britse Reform UK partij [rond de extreemrechtse demagoog Nigel Farage]. De AfD was ook vertegenwoordigd in de Amerikaanse hoofdstad met twee van haar hoge functionarissen. Hun aanwezigheid bij de inauguratie van Trump zal de pogingen van het politieke establishment om hen uit te sluiten effectief tegengaan. Sterker nog, ze zullen ook tot op zekere hoogte worden geïntegreerd in het netwerk van trans-Atlantische betrekkingen. We zien de vage contouren van een trans-Atlantisch hard-rechts ontstaan. De regering Trump, nu de drijvende kracht achter deze trend, wordt gesteund door tech-oligarchen zoals Elon Musk. Deze aanhangers behoren tot de rijkste mensen ter wereld en sommigen van hen hangen openlijk antidemocratische ideologieën aan.

 

Meloni speelt sleutelrol

De Italiaanse premier Giorgia Meloni was de enige van de staatshoofden en regeringsleiders van de 27 EU-lidstaten die een officiële uitnodiging ontving voor de inauguratie van Donald Trump op 20 januari. Interessant genoeg was de Hongaarse premier Viktor Orbán, die politiek gezien vrij dicht bij Trump staat, niet uitgenodigd. Meloni had Trump al eerder bezocht in Mar-a-Lago [paleiswoning van Trump in Florida] op 4 januari voor een gedachtewisseling. Ze wordt nu beschouwd als voorbestemd voor de rol van bemiddelaar tussen de nieuwe Amerikaanse president en de EU in de context van mogelijke conflicten in de toekomst. De inauguratie van Trump werd bijgewoond door topambtenaren van verschillende partijen die samen met Meloni’s eigen partij, Fratelli d’Italia, een rechtse factie vormen in het Europees Parlement. De groep Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) omvat figuren zoals de voormalige premier van Polen, Mateusz Morawiecki van de PiS (Recht en Rechtvaardigheid partij, en George Simion, de leider van de Roemeense AUR partij [maar bv. ook verkozenen van de Vlaamse N-VA]. Politici van partijen die een andere parlementaire factie vormen in het Europees Parlement in alliantie met Orbán’s Fidesz partij waren ook aanwezig. Deze groep, de Patriotten voor Europa (PfE) genoemd, omvat de leiders van het Belgische Vlaams Belang, Tom Van Grieken, de Spaanse Vox-partij, Santiago Abascal, en de Portugese Chega! partij, André Ventura.[1]

 

Nigel Farage en Éric Zemmour

De vieringen in Washington werden ook bijgewoond door extreemrechtse politici uit de drie grootste landen in West-Europa, namelijk Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Nigel Farage, die nu aan het hoofd staat van de Reform UK partij, is al jaren bijzonder close met Trump. Hij genoot ook openlijke steun van Elon Musk, tot Farage onlangs onder vuur kwam te liggen van de tech-oligarch omdat hij zich niet had aangesloten bij een gewelddadige hard-rechtse figuur in Engeland [Tommy Robinson, crimineel en fascistische agitator] . Maar Farage zal waarschijnlijk zijn relatie met Musk herstellen. Ook twee politici van de rechtervleugel van de Conservatieve Partij, voormalig premier Liz Truss en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Suella Braverman, reisden naar het evenement. In Frankrijk hadden Éric Zemmour en Sarah Knafo van de Reconquête! partij uitnodigingen ontvangen, maar niet het leiderschap van het Rassemblement National (RN) rond Marine Le Pen en Jordan Bardella.[2] Een paar jaar geleden werd Zemmour gezien als de toekomstige hoop van extreem-rechts in Frankrijk. Maar ondanks de steun van miljardair Vincent Bolloré kreeg hij slechts zeven procent in de presidentsverkiezingen van april 2022. Zemmour deed het wel goed in kiesdistricten met welgestelden, zoals het chique Parijse 16e arrondissement of aan de Côte d’Azur. Maar de anti-immigranten Zemmour en zijn partij Reconquête! konden het uiteindelijk niet halen van de snel groeiende RN.

 

De AfD

Tot slot werden uit Duitsland verschillende functionarissen van de Alternative für Deutschland (AfD) uitgenodigd. Hoewel de AfD van oudsher een moeizame relatie heeft met de Verenigde Staten, geniet Trump veel sympathie onder hun aanhangers. Uit een enquête die begin december werd gehouden, bleek dat 54% van de AfD-aanhangers er voorstander van was dat de Duitse regering haar scepsis opzij zou zetten en de regering-Trump met open armen zou benaderen. Het aandeel van de partijaanhangers die voor deze houding waren, was aanzienlijk hoger in de AfD dan in elke andere partij (FDP: 37 procent; CDU/CSU: 34 procent; SPD: 24 procent; Groenen: 23 procent).[3] Met name AfD-woordvoerster Alice Weidel was uitgenodigd voor de inauguratieshow van Trump. Ze werd sterk geprezen door Elon Musk, die op 9 januari een live online chat met haar hield. Weidel kwam echter niet persoonlijk opdagen, met de verklaring dat ze niet beschikbaar was vanwege de verplichtingen in verband met de verkiezingscampagne in Duitsland. In plaats daarvan ging de co-woordvoerder van de partij, Tino Chrupalla. Chrupalla behoort eigenlijk tot de vleugel van de partij die grote bezwaren heeft tegen de betrekkingen van Duitsland met de Verenigde Staten. Hij heeft Trumps “America first”-beleid expliciet bekritiseerd, maar stemde ermee in om aanwezig te zijn, vergezeld door Beatrix von Storch, de vicevoorzitter van de AfD-parlementsfractie.

 

Integratie en netwerking

Hun spraakmakende deelname aan de inauguratie van Trump helpt de extreemrechtse partijen in Europa om hun normaliseringsagenda kracht bij te zetten. Op EU-niveau is het proces al ver gevorderd. Vooral door toedoen van Meloni, met haar partij Fratelli d’Italia en andere partijen van de ECR-groep, zijn deze politieke krachten nu grotendeels geïntegreerd in het politieke establishment van de Unie.[4] Dit is nog niet gebeurd met de partijen van de Patriotten voor Europa PfE-groep of de AfD, maar ook zij kunnen nu hopen op een stap vooruit in het normaliseringsproces. De aanwezigheid in Washington gaf hen de mogelijkheid om internationaal en vooral trans-Atlantisch te netwerken. Dit is zeker niet vanzelfsprekend. Extreem rechts in Europa is immers traditioneel meer pro-Russisch dan trans-Atlantisch. De inauguratie van Trump trok ook politici van extreemrechts in Latijns-Amerika, waaronder Eduardo Bolsonaro, zoon van de voormalige Braziliaanse president Jair Bolsonaro. De laatste mag Brazilië niet verlaten vanwege een lopende strafzaak tegen hem. Ook in Washington was de Argentijnse president Javier Milei, die heeft geprobeerd een trans-Atlantisch netwerk op te zetten met extreem-rechts in Europa met bezoeken aan Spanje en Duitsland [5].

 

Het ‘onnadenkende demos’

Deze tweede Trump-regering, die de hard-rechtse trend zal aanjagen, wordt nu gesteund door tech-oligarchen zoals Elon Musk. De drie rijkste mensen ter wereld, Musk, Jeff Bezos (Amazon) en Mark Zuckerberg (Meta/Facebook), woonden allemaal de inauguratie bij. Onder de vroege aanhangers van Trump in zijn eerste termijn bevond zich ook technologiemiljardair Peter Thiel. Thiel was eerder niet alleen betrokken bij de oprichting van PayPal, maar ook bij die van Palantir, een technologiebedrijf dat gespecialiseerd is in de analyse van enorme hoeveelheden gegevens, vooral in opdracht van de Amerikaanse inlichtingendiensten en het leger. Thiel, die Trumps miljardairscollectief in Washington bijeenbracht op een feest ter gelegenheid van de aanstaande inauguratie, wordt beschouwd als de politieke mentor van vicepresident JD Vance. In april 2009 publiceerde hij een essay waarin hij schreef: “In onze tijd is de grote taak voor libertariërs om een uitweg te vinden uit de politiek in al haar vormen – van de totalitaire en fundamentalistische catastrofes tot de onnadenkende demos die de zogenaamde ‘sociaaldemocratie’ leidt. Thiel verklaarde: “Ik geloof niet langer dat vrijheid en democratie verenigbaar zijn.”[6]

 

(*) German-Foreign-Policy.com  is het werk van een groep onafhankelijke journalisten en sociale wetenschappers die de Duitse buitenlandse politiek kritisch analyseren. Door de centrale rol die Duitsland speelt in Europa zijn heel wat artikels ook relevant voor het beleid van de Europese Unie. De meeste artikels zijn zowel in het Duits als het Engels beschikbaar.

 

[1] Nicholas Vinocur, Nahal Toosi: Who’s been invited? World’s far right populists pack guest list for Trump’s inauguration. politico.eu 16.01.2025.

[2] Lucas Minisini: Investiture de Donald Trump : les grandes manœuvres de Sarah Knafo pour se faire inviter avec Eric Zemmour. lemonde.fr 18.01.2025.

[3] Sollte die Bundesregierung aktiv auf Trump zugehen oder eher abwarten? In: Internationale Politik Januar/Februar 2025. p. 5.

[4] Zie ook : The firewall is crumblingDie Brandmauer rutscht (II) and Die Brandmauer bricht.

[5] Zie ook  Milei auf Europareise (I) and Milei auf Europareise (III).

[6] Peter Thiel: The Education of a Libertarian. cato-unbound.org 13.04.2009.

 


 

 

Een reactie op “Trans-Atlantisch extreem-rechts”

  1. De analyse die dit artikel weergeeft laat mij toe eens mijn mening te schrijven over het extreem rechts. Deze politieke figuren weten verduiveld goed wat ze doen, waarom ze het doen en met welk doel ze het doen. Ze hebben beter dan de socialisten begrepen wat er leeft in de benedenverdieping van de samenleving en gebruiken ook hun taal en hun wrevel t.t.z. de inflatie, werkloosheid, lage lonen, de lage pensioenen, de vreemdelingen(?).Deze onderwerpen worden dan ook gretig overgenomen en versterkt door de mainstream media . Ik hoop dat er ooit eens een universitaire studie komt die becijfert hoe dikwijls deze bovenvermelde onderwerpen aan bod komen in de media ??en wat er niet aan bod komt.! De radicale politici weten zeer goed hun redevoeringen af te stemmen op deze mensen die ontgoocheld zijn in het socialisme. Het is natuurlijk niet hun bedoeling een socialistische maatschappij te maken alhoewel ze die indruk geven door te verklaren :” dat alles moet veranderen ” maar in hun achterhoofd volgt de zin : “opdat alles zou blijven zoals het is” ! Het is de zin die de ouderen ons kennen vanuit de verfilmde Roman ” Le Guepard” de Tijgerkat van Luciano Visconti! .
    Maar de socialisten en de syndicaten hebben ook boter op het hoofd. Wanneer mevrouw Thatcher verklaarde dat haar grootste beleidsrealisatie : ” Tony Blair ” is ?? Wanneer een Paul Magnette tijdens een zeer recent TV interview verklaarde ” Wij hebben onder Di RUPO 20 miljard bespaard wat meer is dan de huidige 24 miljard dan vraag ik mij toch af , moet je daar fier op zijn ? Wanneer Von de Leyen verklaart : “wij moeten Europa financieel aantrekkelijk maken ” en ze hiervoor ook applaus krijgt op de socialistische banken weten die socialisten dan niet dat sinds de Val van de Muur de financiële aantrekkelijkheid zal gebeuren ten koste van de sociale zekerheid, en de werkende klasse en ten voordele van de renteniers ! Na de bankencrisis werd er op de trappen van het Élysée door de EU plechtige verklaringen afgelegd :” ze gingen die veroorzakers eens aanpakken : de banken, de fiscale paradijzen, de kredietbeoordelaars.
    Maar vandaag de dag zijn het nog altijd diezelfde organen die het dirigent stokje vasthouden en bepalen welke partituur we als samenleving moeten spelen., “We gaan alles veranderen opdat alles hetzelfde blijft ” is een moeilijk uit te roeien fenomeen.
    ” The madman is not the man who has lost his reason. He is the man who has lost everything , except his reason ” G.K. CHESTERTON

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *