Komende evenementen

“Tot de laatste Oekraïner”

21 april 2021
Verschenen  op 19 april 2022 op German Foreign Policy (*)
Nederlandse vertaling door Ander Europa
Met dank voor de toelating tot publicatie

 

Berlijn en de EU plannen nieuwe wapenleveringen en sluiten niet uit dat de oorlog meerdere jaren kan duren. In het weekeinde herhaalde EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen dat Brussel openstaat voor de export van zelfs zware wapens naar Oekraïne. De Duitse regering is bereid om “militaire hulp” ter waarde van twee miljard euro te verlenen aan het buitenland, waarvan het grootste deel naar de Oekraïense strijdkrachten moet gaan. Het in Düsseldorf gevestigde wapenbedrijf Rheinmetall is bereid om tot 50 Leopard 1 gevechtstanks te reviseren en aan Kiev te leveren. De strategie van de Westerse mogendheden is er niet op gericht de gevechten zo snel mogelijk te beëindigen, maar Rusland militair te verzwakken en mogelijk zelfs te verslaan. EU-commissaris voor buitenlands beleid Josep Borrell merkte op dat de oorlog “op het slagveld” zal worden beslist. Volgens een gepensioneerd hooggeplaatst Amerikaans diplomaat vechten de Atlantische mogendheden tegen Rusland “tot de laatste Oekraïner”.

 

“Jaren van oorlog”

Op Paaszondag heeft EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen de druk opgevoerd om Oekraïne meer en nog zwaardere wapens te leveren dan tot nu toe. “Ik maak geen onderscheid tussen zware en lichte wapens,” verklaarde ze in een interview met het Duitse Springer tabloid “Bild.” De Oekraïense strijdkrachten moeten “krijgen wat ze nodig hebben en aankunnen.”[1} Tot nu toe heeft de EU 1,5 miljard euro beschikbaar gesteld; bovenop de export van de lidstaten. “Het geldt voor alle lidstaten,” zei de Commissievoorzitter, “zij die kunnen, moeten snel leveren, want alleen dan kan Oekraïne zegevieren in zijn acute verdedigingsstrijd tegen Rusland.” Wat het doel van de wapenleveranties betreft, beweerde von der Leyen enerzijds dat de Unie “alles zal doen” om de oorlog “zo snel mogelijk te beëindigen”. Aan de andere kant sprak zij haar eerdere bewering openlijk tegen door te stellen dat “Oekraïne deze oorlog kan winnen.” Men moet er echter op voorbereid zijn “dat de oorlog in het ergste geval maanden of zelfs jaren kan duren”.

 

Drones, tanks, militaire helikopters

De NAVO-landen zijn dus bezig hun wapenleveranties aan Oekraïne op te voeren. Naast antitank- en luchtafweerwapens die al in grote hoeveelheden aan Kiev zijn geleverd, zijn daar pantservoertuigen, houwitsers en drones aan toegevoegd. Nu zullen tanks en oude Sovjet Mi-17 militaire helikopters worden geleverd aan gebieden in oostelijke en zuidoostelijke NAVO-lidstaten die grenzen aan Oekraïne om te worden overhandigd aan Oekraïense soldaten. De leveringen van de VS alleen al, die ook munitie en allerlei beschermende uitrusting omvatten, worden in Washington geschat op een goede 800 miljoen dollar. Sinds het begin van de oorlog op 24 februari hebben de Verenigde Staten alleen al aan de Oekraïense troepen wapens geleverd ter waarde van ruim 3,2 miljard dollar. Er is kritiek geuit op het feit dat het tijd vergt om de Oekraïense soldaten op te leiden in wapensystemen die voorheen geen deel uitmaakten van de voorraden van Kiev. Volgens Amerikaanse militaire functionarissen zou de trainingstijd aanzienlijk kunnen worden verkort. Oekraïense soldaten worden door de NAVO voornamelijk in Polen getraind in het gebruik van deze wapens.[2]

 

Leopardtanks voor Kiev

Ook de Duitse regering verhoogt haar wapentransporten naar Oekraïne. Nadat de Bundeswehr [Duits leger] uit zijn voorraden antitank- en luchtafweergeschut en beschermende uitrusting ter beschikking stelde, wil Berlijn nu extra middelen leveren en overweegt het gevechtsmateriaal voor Kiev aan te kopen bij Duitse wapenfabrikanten. Vorige week werd bekend dat kanselier Olaf Scholz, naast het “speciale fonds” van 100 miljard euro voor de Bundeswehr, nog eens 2 miljard euro heeft gereserveerd voor “militaire bijstand” aan het buitenland – het leeuwendeel daarvan is bestemd voor Oekraïne. Dit gebeurde onder druk van politici van vooral de Groenen, de FDP en de CDU.[3] Ook de levering van Marder infanteriegevechtsvoertuigen aan Oekraïne staat ter discussie. De wapenfabrikant Rheinmetall in Düsseldorf heeft nu aangeboden om tot 50 extra Leopard 1 gevechtstanks die door de Bundeswehr en andere strijdkrachten buiten gebruik zijn gesteld en die het in voorraad heeft, te leveren.[4] Het is duidelijk dat de tanks op zijn minst een voorlopige revisie moeten ondergaan en dat de Oekraïense soldaten moeten leren ermee om te gaan. Het hele proces zou enkele weken, misschien zelfs enkele maanden in beslag nemen.

 

“Battlefield Decision”

Deze langetermijnplanning komt overeen met het feit dat in de prognoses van het Westen het sluiten van een staakt-het-vuren of zelfs een vredesakkoord tussen Kiev en Moskou al lang naar een verre toekomst is verschoven. Aan het begin van de maand hadden Oekraïense onderhandelaars, na hun ontmoeting in Istanboel, aangekondigd dat er een akkoord was bereikt met de Russische kant over de belangrijkste elementen van een akkoord voor het beëindigen van de oorlog, er werd zelfs gezegd dat de gevechten “in één of twee weken” zouden kunnen eindigen.[5] In reactie daarop waarschuwde de Britse premier Boris Johnson de Oekraïense regering tegen het bereiken van een staakt-het-vuren. De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde publiekelijk dat de oorlog “nog lang zou kunnen duren”, terwijl de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, expliciet sprak over een jarenlange oorlog.[6] Op 7 april beschuldigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov Kiev ervan in stilte verschillende wijzigingen te hebben aangebracht in de onderhandelingsdocumenten, die het bereiken van een akkoord in de weg staan.[7] Daarnaast begon met name Washington aan te dringen op het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag om de Russische president Vladimir Poetin aan te klagen wegens oorlogsmisdaden. Dit, alsmede Biden’s meest recente beschuldiging dat Rusland “genocide” zou hebben gepleegd in Oekraïne, maakt een akkoord moeilijker.[8] Al op 9 april merkte EU-commissaris voor Buitenlandse Zaken Josep Borrell op dat de oorlog “op het slagveld” zal worden beslist.[9]

 

De oorlogsdoelstellingen van het Westen

De doelstellingen van de oorlog vanuit Westers standpunt werden op 24 maart uiteengezet door Chas Freeman, een diplomaat uit de VS, wiens carrière in de Amerikaanse buitenlandse dienst van 1965 tot 1995 in functies als VS ambassadeur in Saoedi-Arabië en in een topfunctie bij het Pentagon. Volgens Freeman “lijkt alles wat wij [het Westen] doen, in plaats van een einde aan de gevechten en een compromis te bespoedigen, erop gericht te zijn de gevechten te verlengen”[10]. Er schijnen “veel mensen” in de Verenigde Staten te zijn die denken dat dit “prima” is: het is “goed voor het militair-industrieel complex”; het bevestigt “onze negatieve kijk op Rusland”; het geeft de NAVO een nieuwe impuls; het zet China op zijn plaats. Natuurlijk zal dit leiden tot een heleboel doden. Sommigen in het Westen vragen zich stiekem af “wat is er zo erg aan een lange oorlog?” De hele zaak is immers de facto een proxy-oorlog tegen Rusland – voor het Westen “in wezen kostenloos”. De strategie van de Atlantische mogendheden kan worden samengevat als: “we zullen tot de laatste Oekraïner vechten voor de Oekraïense onafhankelijkheid.”

Voor meer informatie: ” Everything Below Entry into the War” .

 

NOTEN: 

(*) German-Foreign-Policy.com wordt gerealiseerd door een groep onafhankelijke journalisten en sociale wetenschappers die “permanent de hernieuwde pogingen van Duitsland opvolgen om terug een hoge machtsstatus teverwerven op economisch, militair en politiek vlak.”

[1] Roman Eichinger, Angelika Hellemann: „Russlands Bankrott ist nur eine Frage der Zeit”. bild.de 17.04.2022.

[2] Ellen Ioanes: Will new weapons shipments change the war for Ukraine? vox.com 17.04.2022.

[3] Mehr als eine Milliarde Euro Militärhilfe. tagesschau.de 15.04.2022.

[4] Martin Murphy, Julian Olk, Frank Specht: Rheinmetall bietet der Ukraine Panzer des Typs Leopard 1 an. handelsblatt.com 13.04.2022.

[5] Zie ook  “Everything Below Entry into the War”

[6] Stoltenberg: Krieg könnte „noch Jahre” dauern. zdf.de 06.04.2022.[hier een referentie in het Nederlands]

[7] Russia Accuses Ukraine of Changing Demands Since Istanbul Talks. themoscowtimes.com 07.04.2022.

[8] Tyler Pager: Biden calls Russia’s war in Ukraine a ‘genocide’. washingtonpost.com 12.04.2022.

[9] Josep Borrell op 9 april 2022 op Twitter.

[10] Aaron Maté: US fighting Russia ‘to the last Ukrainian’: veteran US diplomat. thegrayzone.com 24.03.2022.

 


 

 

 

 

Een reactie op ““Tot de laatste Oekraïner””

  1. Ze (NATO & EU) vergissen zich schromelijk. De USA wint alleen maar oorlogen in Hollywood films. Trouwens kan een iemand mij citeren waar de NATO vrede heeft gebracht ? Meestal laten ze na hun interventie een geruïneerd land en een verminkt volk achter. .Het Westen steunt op het principe van Machiavelli : “Wie de controle heeft over de angsten van het volk is ook de meester van hun gedachten” ! Het kapitalisme heeft steeds iets nodig van buiten af om zijn eigen groei te bestendigen zoals we dat hier vandaag de dag kunnen vaststellen. Rosa Luxemburg gaf deze prachtige uitdrukking: ” Wie niet in beweging komt, merkt zijn eigen ketenen niet op ” wel de EU verkiest in haar conformisme te blijven. Politici verzaken aan hun allerbelangrijkste taak zich bekommeren om het algemeen belang ! en dat is toch de Vrede, la Paix . Maar dat Algemeen Belang heeft geen lobbygroep zoals de Wapenindustrie !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *