21 juni 2015- De solidariteitsbetoging met het Griekse volk deze namiddag in de straten van Brussel is een succes geworden. Zeker vierduizend, misschien vijfduizend mensen hebben er aan deelgenomen, in een strijdbare maar toch ook vrolijke sfeer. Het platform “Samen met de Grieken – Avec les Grecs” kon een brede waaier van organisaties en bewegingen bijeenbrengen, waaronder vakbonden (ABVV, LBC, FGTB, CNE …), bewegingen als Hart boven Hard, Tout autre Chose, Alter Summit, D19-20, partijen waaronder de Belgische vertegenwoordigingen van het Griekse Syriza en Antarsya, van Podemos, Die Linke en het Portugese Bloco de Esquerda, de PVDA-PTB, Ecolo, VEGA, de diverse kleine radicaal-linkse formaties en een hele reeks organisaties gaande van Attac tot Zin-TV.
Niet toevallig was het Comité voor de opheffing van de schuld van de Derde Wereld (CADTM) prominent aanwezig in spandoeken en toespraken; in de Waarheidscommissie van het Grieks Parlement dat een onderzoek doet naar het ontstaan van de Griekse schuld speelt het CADTM via zijn Belgische voorvechter Eric Toussaint immers een eersterangsrol. Philippe Van Muylder, secretaris-generaal van het Brusselse FGTB (socialistische vakbond), verwees er in zijn toespraak uitgebreid naar om de niet-terugbetaling van het grootste deel van de Griekse schuld te eisen. Anouk Renaud van CADTM gaf een kort overzicht van de bevindingen van de Waarheidscommissie.
De vertegenwoordiger van Syriza, Giorgos Karatsioubanis, verdedigde het beleid van de Griekse regering, “die alle rode lijnen heeft gerespecteerd”. Verwijzend naar de anti-regeringsbetoging verleden week wees hij erop dat de oppositie nu vrij kan betogen zonder gevaar om in elkaar getimmerd te worden door de oproerpolitie. Voor de Belgische rechtse bezuinigingsregering Michel zag hij geen grote toekomst meer weggelegd.
Yiorgos Vassalos, van het Brusselse Initiative de Solidarité avec les Grecs qui résistent, hield een vurig pleidooi voor een breuk met de kredietverleners; de onderhandelingen die tot nog toe zijn gevoerd hebben er alleen nog maar toe geleid dat er toegevingen kwamen van Griekse zijde, zoals op het gebied van privatiseringen, aldus Vassalos. Het debat, ook de meningsverschillen, over hoe het verder moet in Griekenland werd dus niet weggemoffeld op deze strijdbijeenkomst, maar was nooit een obstakel geweest voor een voorbeeldige samenwerking onder alle krachten binnen het platform “Samen met de Grieken”.
Na de betoging en de toespraken werd het feestelijk gedeelte ingezet met de Griekse groep Cabarètiko, waarvan de meeslepende rebetiko-nummers de Brusselse Keizerinlaan in een klein Syntagma herschiepen. Ondertussen kon ook een informatieve tentoonstelling bekeken worden, waar op een twintigtal borden een aantal aspecten van de Griekse situatie uitgelegd werden. (hm)