4 juli 2014 – In een brief aan handelscommissaris De Gucht verzoeken woordvoerders uit 16 nationale parlementen om vrijhandelsakkoorden ook aan de goedkeuring van de nationale parlementen van de EU-lidstaten te onderwerpen. Er wordt expliciet verwezen naar het vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) waarover een ‘politiek’ akkoord bestaat, en het steeds meer onder vuur liggende EU-US Vrijhandels- en investeringsverdrag (TTIP) dat De Gucht momenteel probeert door te drukken.
Voor de Europese Commissie vereisen handelsverdragen alleen de ratificatie van het Europees Parlement, omdat volgens het Verdrag van Lissabon de handelsbetrekkingen een exclusief-Europese bevoegdheid zijn. In dat geval is de goedkeuring van TTIP zo goed als zeker, want christen-democraten (EVP), sociaal-democraten (S&D) en liberalen (ALDE) zijn er voorstanders van. In hun brief wijzen de voorzitters van de 16 nationale parlementaire commissies die zich met Europese zaken bezighouden (in België is dit André Flahaut die tevens de Kamer voorzit) erop dat vrijhandelsverdragen een ‘gemengd’ karakter hebben. Zo vallen diensten, transport en investeerdersbescherming niet onder de exclusieve bevoegdheid van de EU. Bijgevolg, aldus de brief, vereisen dergelijke vrijhandelsverdragen ook de ratificatie van de nationale parlementen.
De zestien landen van wie dit initiatief uitgaat zijn, naast Nederland en België: Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Ierland, Letland, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovakije, Slovenië, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.
De brief kan hier gedownload worden (Engels, pdf, 120 KB).
Het moet natuurlijk nog blijken of dit méér is dan een oprisping, een wapenfeitje waarnaar kan verwezen worden om de democratische aspiraties van het parlement te bewijzen. Het zijn uiteindelijk dezelfde politieke families die in het Europees Parlement TTIP toejuichen, en hun ministers in nationale regeringen weten beter dan u en ik waar De Gucht zo allemaal op uit is. Maar we onthouden: goedkeuring van TTIP zonder nationale ratificatie gaat zelfs voor sommige real-politici te ver. (hm)