17 februari 2021 – Op 11 februari keurde het Grieks parlement een wet goed waardoor speciale politie-eenheden universitaire campussen zullen ‘bewaken’. Volgens de regering is de wet noodzakelijk “om rechteloosheid te verhinderen”. De goedkeuring kwam er van premier Mitsotakis’partij Nea Dimokratia en het extreemrechtse Elliniki Lysi, dat opgang maakt nadat Gouden Dageraad buiten de wet gesteld werd.
De ‘onderwijswet’, die ook andere bepalingen bevat over o.a. de maximale studietijd (wat de armere studenten treft), maakt een eind aan een bijna 40-jarig verbod op politieaanwezigheid op de campussen ; vroeger kon die alleen op aanvraag van de universitaire overheid toegelaten worden. Natuurlijk roept dit herinneringen op aan het studentenverzet tegen de kolonelsdictatuur, toen een tank de Technische Universiteit van Athene binnendrong en tientallen dodelijke slachtoffers vielen. Maar het is vooral duidelijk dat de rechtse regering Mitsotakis de politieke studentenagitatie tegen het neoliberaal beleid wil fnuiken. Naar verluidt deed de sociaaldemocratische Pasok regering in 2011 een gelijkaardige poging bij protesten tegen het soberheidsbeleid.
In de voorbije weken was er massaal protest van studenten en onderwijzend personeel tegen deze ‘onderwijswet’. Dat de politie er met geweld tegen optrad is voor Griekenland geen nieuws. Maar is het niet verontrustend dat ook in Frankrijk politiegeweld door nieuwe wetgeving een hand boven het hoofd wordt gehouden? Spanje heeft al een tijd zijn muilkorfwet, en ook in België neemt het politiegeweld verontrustende vormen aan, en wordt soms door de hogere instanties in de doofpot gestopt, zoals bleek bij de kwestie Chovancová. Lockdowns kunnen ook te baat genomen worden om iets anders dan virussen te bestrijden… (hm)
Laat een reactie achter