Komende evenementen

Niet sociaal, niet democratisch

30 januari 2015 – Martin Schulz mag dan wel sociaaldemocraat zijn en het Europees Parlement voorzitten, hij houdt er toch merkwaardige meningen over democratie op na. Omdat de nieuwe Griekse regering niet geneigd leek zonder slag of stoot de Europese sanctiepolitiek tegen Rusland te onderschrijven, reageerde Schulz gisteren  dat de regering in Athene “niet verkozen werd om sancties tegen Rusland te boycotten”, en dat hij “geen zin had om ideologische debatten te beginnen met een regering die twee dagen in het zadel zit.” Schulz vindt blijkbaar ook dat het standpunt van een regering in internationale aangelegenheden moet afhangen van de schuldpositie, want “je kunt niet aan de ene kant voor je land hulp van Europa vragen, en anderzijds de dissident uithangen over Rusland”.

Veel steun kreeg de regering Tsipras vandaag ook niet bij het bezoek van een andere sociaaldemocraat, de Nederlandse minister van financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem. Die kwam er uitleggen dat Griekenland zich aan de afspraken moet houden, geen eenzijdige stappen mag nemen, enzovoort, enfin, het bekende liedje waarvoor eigenlijk geen dure verplaatsing naar Athene moet ondernomen worden.

Na de verplettering van de Griekse PASOK verleden zondag waren er deze week vanuit sociaaldemocratische hoek hier en daar mea culpas te horen, met een verwijtende vinger richting het rechtse Europa van de onmenselijke besparingen. Maar wat hebben de Grieken daaraan als sociaaldemocraten met belangrijke posities – we denken daarbij ook nog aan commissaris Pierre Moscovici en supercommissaris Frans Timmermans – de boodschappers zijn van dit rechtse Europa ? (hm)

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk