29 mei 2014 – In hun eerste besluiten na de Europese verkiezingen leken de Europese leiders het er over eens dat er op een aantal terreinen “minder Europa” moet komen, dus minder Europese regelgeving (en dus meer vrije markt, wat hen betreft…). Een uitzondering is echter de energiemarkt. Om een wereldspeler te blijven moet de Europese Unie een eigen energiebeleid ontwikkelen, en dat kan enkel op Europees niveau.
Gisteren maakte de Europese Commissie daarover een beleidsplan bekend, dat in juni door de regeringsleiders wordt besproken. Belangrijkste thema: de Europese Unie moet minder afhankelijk worden van Rusland, en daartoe moeten de lidstaten elkaar helpen, want sommige zijn meer afhankelijk van Rusland dan andere. Washington zal blij zijn dat een versterkte Europese samenwerking met het energierijke (en overigens ook Europese) Rusland voorlopig van de baan is.
De vraag is hoe die solidariteit in de schoot van de Europese Unie gaat werken. Je kan de energienetwerken op elkaar aansluiten, maar wat gebeurt er als een land niet kan betalen? De Grieken en anderen hebben al kunnen ervaren hoe ver de Europese solidariteit rijkt eenmaal er centen in het geding zijn. Ook de mensen in de Oekraïne zullen dat binnenkort merken aan hun gasrekening…
Meer over het beleidsplan van de Europese Commissie op Euobserver. (fs)