Komende evenementen

Macron is watching you!

6 januari 2021 – La République en Marche heet het politiek vehikel waarmee Emmanuel Macron zich naar de top van de Franse staat lanceerde. Maar die macronische republiek ontpopt zich steeds meer als een Big Brother staat. We hadden het al over zijn wet over globale veiligheid, maar de beperkte bewegingsruimte die burgers in deze coronatijden hebben is ideaal om het repressief arsenaal nog verder uit te breiden.

Sinds de publicatie in de Journal Officiel van drie decreten op 4 december 2020 is het voortaan toegelaten dat politie en staatsveiligheid dossiers over u aanleggen met uw vakbondslidmaatschap, uw politieke voorkeuren, uw religieuze en filosofische overtuigingen, uw psychologische en psychiatrische aandoeningen, uw gedrag en levensgewoonten, uw verplaatsingen en uw sportieve bezigheden, of ook nog uw activiteit op sociale netwerken …  De decreten laten toe dat reeds bestaande databanken uitgebreid worden met dit soort gegevens, die nodig geacht worden voor het handhaven van de openbare orde en de veiligheid van de Franse staat. “Het heeft niks met Big Brother te maken“, zei Macrons minister van binnenlandse zaken Darmanin , maar “de inlichtingendiensten moeten de opinie en de politieke activiteiten kennen in relatie met extremistische partijen die de verdeling, de revolutie voorstaan.”

De bepalingen hebben ook betrekking op rechtspersonen, zoals vakbonden. Een hele reeks bonden hadden dan ook bij de Franse Staatsraad (Conseil d’État) een kortgeding aangespannen tegen deze decreten, maar deze deed gisteren (5 januari) een uitspraak, en vindt het geen disproportionele aantasting van de vrijheden.  Het mag een schrale troost zijn dat de uitspraak vermeldt dat het simpele feit van lid te zijn van een vakbond geen reden mag zijn om een dossier over een persoon aan te leggen… Maar de dossiers kunnen wel gebruikt worden om de betrouwbaarheid van kandidaten na te gaan bij sollicitaties voor sommige openbare ambten. Dat gebeurde ook al in Duitsland in de jaren zeventig, en was bekend als Berufsverbot; het zal dus wel geen inbreuk zijn op de rechtsstaat zeker? (hm)

 


 

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *