7 december 2020 â Vóór hij in 2017 president van de Franse republiek werd, had Emmanuel Macron zijn visie op die functie vergeleken met die van Jupiter, de oppergod van de Romeinse mythologie. Zoals bekend kan deze vanuit de hoogten van de Olympus het mensentoneel scherp in de gaten houden en indien gewenst met zijn bliksems treffen.
De Franse Jupiter wil zijn arsenaal wel moderniseren. Begin 21e eeuw zijn drones het geëigende middel om stervelingen vanuit de hemel te observeren, en eskadrons robocops de moderne versie van de bliksem. Dit en veel meer nog is het onderwerp van het wetsontwerp over globale veiligheid dat in november aan de Assemblée werd voorgelegd en al na een paar dagen goedgekeurd. Fauvergue, een van de auteurs van het ontwerp, kent als gewezen hoofd van de speciale politie-eenheid RAID (Recherche, Assistance, Intervention, Dissuasion) het klappen van de zweep, of toch van de wapenstok. Het wetsontwerp moet nu nog naar de Senaat, waar het in januari zou goedgekeurd worden.
Naast het artikel 22 van het ontwerp, dat gaat over de inzet van drones, is artikel 24 een van de andere zeer gecontesteerde. Dit bedreigt met gevangenisstraf van een jaar en een boete van 45.000 euro het verspreiden van herkenbare beelden van politieagenten; dit verbod wordt begeleid door een beperkende clausule die echter bulkt van de vaagheid: âmet de bedoeling om schade te berokkenen aan de fysische of psychische integriteitâ van de agent. Het artikel lijkt wel een geactualiseerde en geĂŻndexeerde versie van de gelijkaardige Spaanse âmuilkorfwetâ (âla mordazaâ, 2015) maar voor het fotograferen van politie  een boete van âslechtsâ 30.000 euro gerekend werd. Gezien de vele fotoâs en videobeelden die de voorbije jaren opdoken van buitensporig politiegeweld tegen onder andere Gele Hesjes, wordt dit in zeer ruime kringen beschouwd als een zware aanval op de persvrijheid. Tegen de Loi de SĂ©curitĂ© Globale is dan ook al heftig betoogd, op 5 december nog met tienduizenden in heel Frankrijk.
Zelfs de Verenigde Naties maken zich zorgen over de staat van de Franse rechtsstaat. De VN liet een rapport opstellen door vijf onafhankelijke waarnemers (Le Monde, The Guardian, 4 december). Ze dringen aan op een herziening van deze wet want âdeze zal ernstige gevolgen hebben voor het recht op een privĂ©leven, vrijheid van vreedzame bijeenkomst en van vrije meningsuiting, in het land zelf en in elk ander land dat zich op deze wetgeving zou inspirerenâ. (hm)
Laat een reactie achter