7 februari 2014 – Managers van grote bedrijven hebben het vaak over ‘creatief denken’, out of the box thinking, of ze citeren Einstein alsof ze bij hem in de leer waren. Het is dan ook een beetje teleurstellend als André Bouffioux, CEO van Siemens België-Luxemburg, in De Tijd van vandaag aan België de raad geeft om het Duits model te kopiëren, want “het werkt”. Kopiëren, dat doe je toch als creatieveling niet? Op de vraag of hij dan geen kritiek heeft op de Duitse mini-jobs antwoordt Bouffioux:
Absoluut niet, de term mini-jobs heeft onterecht een negatieve betekenis gekregen. Bij Siemens-Duitsland krijg je 500 euro per maand voor een mini-job van 20 uur. Twee mini-jobs combineren levert 1000 euro op [Net zoals Einstein is Bouffioux dus goed in wiskunde, hm]. Vaak komen daar nog toelagen bij, wat het loon op 1200 euro brengt.
Maar de Siemens-manager beperkt zich niet tot de geldelijke voordelen van het systeem:
Minstens even belangrijk als de centen is dat de mini-jobs mensen activeren. Je leert ze opstaan, zich netjes kleden, op tijd komen, Duits spreken. Je haalt ze uit hun zetel. Het systeem maakt mensen productief, ze geven iets terug aan de maatschappij.
Wie dit Duits model toch maar niks vindt, kan zich misschien op Nederland inspireren. In dezelfde Tijd vernemen we hoe staatssecretaris van Sociale Zaken (nou ja …) , de PvdA-ster Jetta Klijnsma, haar bijdrage levert aan een besparingsplan van 2 miljard euro in de sociale uitkeringen voor werklozen met leefloon en jongeren met een handicap. Bijstandstrekkers moeten bereid zijn tot drie uur verplaatsing per dag voor een baan. Wie geen baan heeft, moet onbetaalde arbeid verrichten (parken schoonhouden, bejaarden wassen in verzorgingshuizen, …). Dat laatste zal blijkbaar nodig zijn, want Klijnsma’s partijgenoot en collega Martin van Rijn, staatssecretaris voor o.a. Welzijn, wil dat hulpverlening in de thuiszorg steeds meer door vrienden en familie gebeurt. Het middel om daartoe te komen zijn ‘keukentafelgesprekken’. Mevrouwtje wil een stoellift? Dan komt een ambtenaar op keukentafelgesprek. Zou mevrouwtje niet beter verhuizen? En zo krijgen oude mensen ook nog eens iemand over de vloer!
(hm)