“Hot spots? Ben je betoeterd?“, dat is wat de Franse president Emmanuel Macron verleden maandag min of meer in die bewoordingen te horen kreeg van zijn collega’s uit Tsjaad en Niger, over zijn voorstel in die landen hot spots te installeren. Dat zijn een soort kampen, waar vluchtelingen en migranten zich kunnen aanmelden, om na een screening eventueel toegelaten te worden tot de Europese Unie. De Afrikaanse leiders zagen het al voor zich: kampen door Europa gefinancierd, een trekpleister voor tienduizenden mensen die naar Europa willen, en waarvan er dan elk jaar in het beste geval een handvol daadwerkelijk de overtocht mogen maken.
Tsjaad, een land met een bevolkingsomvang ergens tussen BelgiĆ« en Nederland in, herbergt al 645.000 ontheemden, waaronder 400.000 vluchtelingen uit verschillende buurlanden. Hot spots zat dus!Ā Een groot aantal daarvan zijn door de VN-vluchtelingenorganisatie erkend, en met de VS is er al een akkoord om vluchtelingen over te nemen, helemaal in de geest van het vluchtelingenverdrag. Waarop wacht Europa om hetzelfde te doen, vroeg de president van Tsjaad zich af.
Maar de Europese leiders willen natuurlijk iets anders: de Europese grens verleggen van de Middellandse Zee naar Afrika. De statistieken over de verdrinkingsdoden in de Middellandse Zee zijn ondraaglijk. Als we het probleem naar Afrika kunnen verschuiven is het ons probleem niet meer.
Zoals gebruikelijk wordt geschermd met ontwikkelingshulp. Voor zover bekend heeft ontwikkelingshulp nog nooit een land ontwikkeld. Maar omwille van het smeer likt de kat de kandeleer. De Afrikaanse leiders wilden dus toch overwegen in hun land faciliteiten te organiseren waar de VN voor rekening van de EU asielzoekers kan screenen. Dit alles werd besproken op een top bijeengeroepen door Macron verleden maandag in Parijs met de leiders van Tsjaad, Niger, Libiƫ, en Italiƫ, Spanje, Frankrijk en Duitsland. Duitsland? Ligt dat ook al aan de Middellandse Zee? (fs)