Komende evenementen

Haven van Antwerpen NATO-draaischijf

4 februari 2020 – Gisteren leverde de Britse cargo Eddystone een lading militair materieel af in de Antwerpse haven. Dit is maar het begin van een grootschalige aanvoer van Amerikaanse militairen en wapentuig via diverse kanalen in Europa, in het kader van Defender 2020, “de grootste ontplooiing van VS-troepen in Europa sinds 25 jaar”.   Bedoeling is de snelheid te testen waarmee het Amerikaans leger zich in Europa kan ontplooien tegen een niet nader bepaalde vijand. Maar dat verraadde NATO-baas Stoltenberg zelf door te zeggen “Niet tegen Rusland1. De manoeuvres hebben dan ook vooral in Duitsland, Polen en de Baltische staten plaats… Ook moet de ‘interoperabiliteit’ met de Europese bondgenoten uitgetest worden.

Naast 20.000 militairen die uit de VS overkomen en 9000 Amerikanen die al in Europa verblijven zullen nog 8000 manschappen van Europese NATO-landen deelnemen. In Duitsland begonnen de transporten al op 23 januari, via Bremerhaven;  ’s nachts ging het dan via autowegen naar het Poolse Stettin. De Duitse spoorwegmaatschappij Die Bahn heeft speciale wagons aangeschaft om extra-zwaar materieel te vervoeren. Wordt het nu ook niet duidelijk waarom de EU aandringt op de aanpassing van de Europese wegeninfrastructuur op militaire transporten?

De ‘oefeningen’ zouden vooral in april-mei plaats hebben, maar er is de grootste onduidelijkheid over begin en einde ervan. Blijkbaar begon de ontplooiing in Duitsland al een stuk vóór de voorziene datum.

Bij duistere manoeuvres wordt wel vaker de vraag gesteld: Cui bono ? (Aan wie komt het ten goede?) Dit soort spierballengerol in de richting van Rusland heeft in ieder geval niets met de veiligheid van Europa te maken. Integendeel, machtsontplooiing aan één kant roept machtsontplooiing op aan de andere. De Europeaan wordt er zeker niet beter van. De Amerikaanse belastingbetaler van zijn kant zal moeten opdraaien voor de kosten aan Amerikaanse zijde, 340 miljoen $ volgens ingewijde bronnen. Men mag zich ook wel eens de vraag stellen wat de ‘ecologische voetafdruk’ is van dergelijke operaties, hoeveel duizenden tonnen CO2 hier geproduceerd worden, hoeveel transportmiddelen ingezet, wegen beschadigd   voor een totaal zinloze onderneming.

Cui bono? Natuurlijk worden sommigen beter van militaire machtsontplooiing.  Eén van de bevindingen van Defender 2020 zal zo goed als zeker zijn dat de ‘interoperabiliteit’ tussen Amerikaanse en Europese wapensystemen te wensen overlaat. Die kan ongetwijfeld geoptimaliseerd worden als de Europese legers meer Amerikaans spul kopen. Washington mikt heel uitdrukkelijk op  Oost-Europa en de Balkan, en wil met het ERIP-fonds (European Recapitalization Incentive Program, 190 miljoen $)  meer klanten voor de Amerikaanse wapenindustrie lokken. Raytheon zal daar zeker niet boos om zijn.

In Duitsland circuleert in ieder geval al een petitie STOPP DEFENDER 2020.

Die Linke verzet zich ook actief tegen Defender 2020 en plant protestacties. (hm)

 


 

Voetnoten

  1. Het Amerikaans nieuwsplatform Politico titelt zonder omwegen:  Trump sending 20,000 troops to train with Europeans on Russian border.

 

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *