Op 29 oktober, 40 jaar na de grote kernwapendemonstratie in Den Haag, organiseert Stop Wapenhandel samen met Kerk en Vrede en The Hague Peace Projects een gesprek over oorlog en de rol van de vredesbeweging.
Vandaag overheerst in het politieke debat en in de media de roep om steeds meer en steeds krachtiger wapens. De wereld wordt afgeschilderd in zwart-wit, wij-de-goeden tegen zij-de-slechten. Juist het geweld in Israël en Palestina, maar ook de agressie van Rusland ten aanzien van Oekraïne, vraagt om een andere aanpak. Daarvoor is weinig ruimte: kritische vragen en afwijkende meningen worden onvoldoende gehoord. Zo raakt de vrede steeds verder weg, vallen er steeds meer doden en gewonden en neemt het aantal getraumatiseerde mannen, vrouwen en kinderen toe. Toch zullen we in Europa en de wereld samen verder moeten.
40 jaar geleden dwong een grote vredesbeweging af dat er verdragen voor wapenvermindering werden gesloten. Maar op dit moment bloeien wapenindustrie en wapenhandel als nooit tevoren. Welke mogelijkheden hebben vredesgroepen, klein maar zeer betrokken, om aan vrede te werken?
Graag opgave vooraf bij: secretariaat@kerkenvrede.nl
PROGRAMMA:
* Opening en leiding: Harrie Lindelauff (Stop de Oorlog Amsterdam)
* “Over oorlog, verlamming en lijnen van verantwoordelijkheid”, inleiding door Jolle Demmers, hoogleraar Conflictstudies aan de Universiteit Utrecht
* Inleiding over de positie van de vredesbeweging door Wendela de Vries (Stop Wapenhandel)
* Forumdiscussie over de mogelijkheden waarover vredesgroepen beschikken, met onder meer Erik v.d. Zanden (Hague Peace Projects), Bram Grandia (Kerk en Vrede), Willem de Haan (Vredesmagazine), David de Beer (Pax Ambassade van Vrede Vlaardingen).
* Gesprek tussen sprekers, forum en zaal