Komende evenementen

Europese Commissie (EC)

Na de verkiezing van een nieuw Europees Parlement (eens om de vijf jaar, beginnend in 1979: 1984, 1989,…, 2019, 2024) wordt er een nieuwe Europese Commissie samengesteld die in november of december van het verkiezingsjaar haar mandaat opneemt. De Europese Commissie bestaat uit zoveel commissarissen als er lidstaten zijn, momenteel 27. Commissarissen worden niet verkozen, maar aangeduid door de regeringen van de lidstaten. Twee commissarissen worden evenwel door de Europese Raad  (dit zijn de staats-en regeringsleiders van de lidstaten) aangeduid: de voorzitter van de Commissie en de ‘hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheids­beleid’, een soort buitenlandminister van de EU. Welke bevoegdheid (portefeuille) een commissaris krijgt wordt door de Commissievoorzitter beslist als alle kandidaten bekend zijn. Vervolgens moet de Commissie zoals voorgesteld door de voorzitter door het Parlement goedgekeurd worden. Dit gebeurt nadat elke kandidaat door een parlementaire afvaardiging verhoord werd. Als daarbij veel tegenkanting tegen een kandidaat blijkt, wordt de betrokken lidstaat om een andere kandidaat gevraagd. Zo wordt vermeden dat het Europees Parlement in plenaire zitting de voorgestelde Commissie afwijst. De enige optie die het Parlement heeft is immers de Commissie in haar geheel goedkeuren of verwerpen, er kunnen geen individuen weggestemd worden.

De Europese Commissie wordt soms de ‘regering’ of de ‘uitvoerende macht’ van de Europese Unie genoemd, maar dit klopt niet echt aangezien de Commissie als enige het wettelijk initiatiefrecht heeft, de bevoegdheid dus om wetsvoorstellen te doen. In de burgerlijke democratie komt dit recht aan een verkozen parlement toe, wat niet het geval is met het Europees parlement. Ook beschikt de Europese Commissie over aanzienlijke macht, bv. bij het afsluiten van internationale handelsverdragen of bij de beoordeling van de begrotingen van de lidstaten (de beruchte Maastrichtnormen).

De Europese Commissie beschikt over een uitgebreide administratie, de zgn. directoraten-generaal of DG’s (te vergelijken met nationale ministeries; de DG ECFIN bv. is het ‘ministerie van economie en financiën). De Commissie heeft zo ’n 32.500 mensen in dienst.

Commissies worden genoemd naar de voorzitter. De meer recente Commissies zijn Commissie Barroso I (2004-2009), Barroso II (2010-2014),  Commissie Juncker (2014-2019), Commissie von der Leyen I (2019-2024). In november 2024 ging het Parlement akkoord met een tweede termijn voor Ursula von der Leyen, en we spreken dus voor de periode 2024-2029 over de Commissie von der Leyen II. Terwijl von der Leyen I zich met de ‘European Green Deal’  als de Commissie van de klimaatpolitiek aankondigde, staat von der Leyen II in het teken van de economische competitiviteit en de militarisering van de Unie (zie bv. hier). Voor de eerste maal werd een commissaris verantwoordelijk voor ‘defensie en space’ aangeduid.

De lijst van de commissarissen die vanaf 1 december 2024 fungeren vindt u hier; men vindt er ook de mission letters, d.w.z. de taakomschrijving zoals von der Leyen die voorlegde. Op de onderstaande weergave van von der Leyen II ziet men zes commissarissen die ‘eruit springen’ (Ribera,  Virkkunen, Séjourné, Kallas, Mînzatu en Fitto). (Zoom in op de figuur om namen en functies te kunnen lezen.)  Ze staan hoger in de hiërarchie, hebben de rang van ‘uitvoerend vice-voorzitter van de Commissie’ en hebben zeggenschap over andere commissarissen. Vooral het feit dat de uiterst-rechtse Fitto, kandidaat van Italiës premier Meloni, een dergelijke post kreeg toont de verrechtsing van de Commissie en de EU aan.

 

 

 

 

 

Europese Commissie 2019-2024

De Europese Commissie (EC) zetelt met een deel van haar diensten in het Berlaymontgebouw aan het Schumanplein aan de Brusselse Wetstraat. Ze  bestaat uit evenveel commissarissen als er lidstaten zijn (28 op 1 december 2019, 27 nadat Groot-Brittannië de EU verlaten heeft), één uit elke lidstaat dus (met een uitzondering voor de nieuwe Commissie von der Leyen. Groot-Brittannië heeft immers geen commissaris aangeduid wegens de vermoedelijke toekomstige uittrede uit de EU). Eén van de commissarissen is voorzitter, en elke Commissie wordt meestal naar de voorzitter genoemd. Zo was er de Commissie Barroso in de periode 2004-2009, genoemd naar de Portugees José Manuel Barroso, die opnieuw die functie had van 2009 tot 2014. Vanaf 1 november 2014 werd  hij opgevolgd door de Luxemburger Jean-Claude Juncker. die op zijn beurt opgevolgd werd vanaf 1 december 2019 door de Duitse Ursula von der Leyen. De wissel van Commissie gebeurt telkens in het jaar van de Europese verkiezingen (om de vijf jaar: 2009, 2014, 2019, 2024…). Voor een lijst van alle voorgaande Commissies, zie hier.

Commissarissen worden niet verkozen, maar aangeduid door de lidstaten volgens onduidelijke partijpolitieke afspraken. Wel moet de Commissie het vertrouwen van het Europees Parlement krijgen, en kan het Parlement de Commissie in haar geheel afzetten. Om zulks te vermijden passeren bij de samenstelling van een nieuwe Commissie de door de lidstaten aangeduide kandidaten voor commissies van het Europees Parlement, waar ze ‘ondervraagd’ worden. Als er teveel tegenkanting is wordt een andere kandidaat gestuurd door de lidstaat. Bij de samenstelling van de Commissie von der Leyen was dat met drie kandidaten het geval (de Hongaar László Trócsányi, de Roemeense  Rovana Plumb en de Franse Sylvie Goulard)

De EC wordt soms de ‘regering’ of de ‘uitvoerende macht’ van de Europese Unie genoemd, maar dit klopt niet echt aangezien de Commissie als enige het wettelijk initiatiefrecht heeft, de bevoegdheid dus om wetsvoorstellen te doen. In de burgerlijke democratie komt dit recht aan een verkozen parlement toe, wat niet het geval is met het Europees parlement. Ook beschikt de EC over zeer grote vrijheid bij het afsluiten van bv. internationale handelsverdragen. Sinds de financiële crisis begint de EC zich ook steeds agressiever te mengen in het sociaal-economisch beleid van de lidstaten.

De EC beschikt over een uitgebreide administratie, de zgn. directoraten-generaal of DG’s (te vergelijken met nationale ministeries; de DG ECFIN bv. is het ‘ministerie van economie en financiën) en een aantal diensten (bv. de dienst voor de statistiek, Eurostat). In totaal werken rond de 40.000 mensen voor de Commissie. Zie hier voor een overzicht.

De Commissie Juncker voerde een soort hiërarchisering binnen de Commissie door, waarbij zeven vice-voorzitters een superviserende rol hebben over andere commissarissen; onder de vice-voorzitters werd bovendien de Nederlandse sociaal-democraat Frans Timmermans als ‘eerste vice-voorzitter’ voorgesteld. Een overzicht van de Commissie Juncker vindt u in een infographic van Euractiv.

De leden van de Commissie von der Leyen (tabel overgenomen van Europa Nu):

De Commissie von der Leyen 2019-2024

Land

Naam

Portefeuille

Politieke kleur &

politieke partij

België

Didier Reynders

Justitie

Centrum(-rechts),

ALDE

Bulgarije

Mariya Gabriel*

Innovatie, onderzoek, cultuur, onderwijs en jeugd

Christendemocraat,

EVP

Cyprus

Stella Kyriakidou

Gezondheid en voedselveiligheid

Christendemocraat, EVP

Denemarken

Margrethe Vestager *

Vicevoorzitter, een Europa dat klaar is voor het digitale tijdperk

links-liberaal,

ALDE

Duitsland

Ursula von der Leyen

Voorzitter Europese Commissie

Christendemocraat,

EVP

Estland

Kadri Simson

Energie

links-liberaal,

ALDE

Finland

Jutta Urpilainen

Internationale partnerschappen

Sociaaldemocraat,

PES

Frankrijk

Thierry Breton

Interne markt

Links-liberaal,

ALDE

Griekenland

Margaritis Schinas

Bevordering van onze Europese levenswijze

Christendemocraat,

EVP

Hongarije

Olivér Várhelyi

Nabuurschap en uitbreiding

partijloos

Ierland

(Phil Hogan *) in oktober 2020 vervangen door Mairead McGuinness

(Handel) Afgetreden wegens overtreden coronaregels
Portefeuille gewijzigd: Handel gaat naar Dombrovskis (Letland) en McGuinness krijgt financiële diensten

Christendemocraat,

EVP

Italië

Paolo Gentiloni

Economie

Sociaaldemocraat,

PES

Kroatië

Dubravka Šuica

Democratie en demografie

Christendemocraat, EVP

Letland

Valdis Dombrovskis*

Vicevoorzitter, Een economie die werkt voor mensen

Christendemocraat,

EVP

Litouwen

Virginijus Sinkevičius

Milieu, oceanen en visserij

Centrum,

Groenen (geen lid)

Luxemburg

Nicolas Schmit

Werkgelegenheid en sociale rechten

Sociaaldemocraat,

PES

Malta

Helena Dalli

Gelijkheid

Sociaaldemocraat,

PES

Nederland

Frans Timmermans*

Vicevoorzitter, Europese Green Deal

Sociaaldemocraat,

PES

Oostenrijk

Johannes Hahn *

Begroting en administratie

Christendemocraat,

EVP

Polen

Janusz Wojciechowski

Landbouw

Conservatief, ECR

Portugal

Elisa Ferreira

Cohesiebeleid

Sociaaldemocraat,

PES

Roemenië

Adina Ioana Vălean

Vervoer

Sociaaldemocraat,

PES

Slovenië

Janez Lenarčič

Crisisbeheer

Partijloos

Slowakije

Maroš Šefčovič *

Interinstitutionele betrekkingen en prognoses

Sociaaldemocraat,

PES

Spanje

Josep Borrell

Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands en veiligheidsbeleid, een sterker Europa in de wereld

Sociaaldemocraat,

PES

Tsjechië

Vera Jourová *

Waarden en transparantie

Centrum(-rechts),

ALDE

Verenigd Koninkrijk

geen lid

Zweden

Ylva Johansson

Binnenlandse zaken

Sociaaldemocraat,

PES

of wie er graag een gezicht op plakt, dit fotoalbum verzameld door het Europees Parlement:

 


 

Reacties plaatsen niet mogelijk