28 juni 2012 – De EU is helemaal niet zo hardvochtig voor de Grieken als soms beweerd wordt, tenminste als het reders zijn of ondernemers in de scheepvaartbranche. Dat bericht EUobserver , dat de economieprofessor George Stathakis interviewde, die net werd verkozen op de Syriza-lijst. Stathakis heeft het over het voornemen van Syriza om te ijveren voor een zekere belasting bij de ondernemingen voor maritiem transport. Het afbouwen van allerlei fiscale vrijstellingen en belastingsfraude in die sector zou al vlug 700 miljoen à 1 miljard euro in de staatskas brengen. Men moet weten dat een vijftigtal Griekse families één vijfde van de grote Europese cargoschepen in bezit heeft. Hun precieze rijkdom is onbekend, omdat veel is ondergebracht in “veilige” takshavens. Maar in 2010 versluisden ze 15 miljard euro naar Griekenland, belastingsvrij.
In maart publiceerde de Europese commissie een rapport van 195 bladzijden maatregelen “om te garanderen dat belastingen op een meer faire manier geïnd worden voor alle Grieken”. De scheepseigenaars komen op geen enkele van deze 195 bladzijden voor, zegt Stathakis.
De reden is duidelijk, aldus George Xiradakis, een consultant voor de scheepssector. “De reders stellen 230.000 mensen tewerk; ze doen allerlei schenkingen aan de Griekse samenleving. Zo gaf een familie 500 miljoen euro voor een nieuwe bibliotheek; een andere financierde de heropbouw van een dorp dat door een aardbeving was getroffen !”
Bovendien geven sommige onderdak aan simpele voorzitters van de Europese Commissie. Zo mocht José Manuel Barroso in 2005 een vakantietje doorbrengen op het yacht van Spiros Latsis; rond die tijd werd Europees beslist over cartels in de scheepvaart …
(hm)