door Herman Michiel
18 december 2024
Ons continent wordt van alle kanten belaagd, of toch vanuit het oosten. Als we in Europa de vrede willen bewaren moeten we ons op oorlog voorbereiden. Nu al wordt in OekraĂŻne gevochten voor onze vrijheid. Dat is het soort wijsheden die Europese leiders van bijna het hele politieke spectrum ons serveren. Helaas heeft onze veiligheid een prijs, we moeten veel meer investeren in onze legers, we moeten onze wapenfabrikanten ondersteunen, onze wegen aanpassen aan zwaar militair materieel. De altijd inzichtvolle Commissievoorzitter schat dat er daarvoor zoân 500Â miljard euro nodig is in het komende decennium.
Maar vanwaar moet het geld komen? Pak in de lidstaten een stuk van de sociale zekerheid, zoals de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO Marc Rutte onlangs zei, maar die is premier af en heeft geen rekening meer te houden met misnoegde burgers. Handiger is beroep te doen op Europese budgetten, want hoeveel mensen weten nu wat daarmee gebeurt.
Alleen moet een aanvaardbare verantwoording gevonden worden, want wij zijn voorvechters van de rechtstaat, en met een goede formule passeert alles vlotter langs Parlement of Hof van Justitie. En je geeft de media de pap in de mond hoe het zaakje moet voorgesteld worden. Dat lukt al vrij aardig. Zo konden we het verbod voor de Europese Investeringsbank om leningen toe te staan voor defensie omzeilen via de formule van het âduaal gebruikâ, nuttig voor het civiele evengoed als het militaire.
Binnenkort zal nog een ander potje aangeboord kunnen worden, aldus de Financial Times. Van de zgn. âcohesiefondsenâ met een totaal van 392 miljard ⏠in de EU-meerjarenbegroting (bestemd voor het ondersteunen van armere regioâs in de EU) is maar 5% gebruikt. De regels voor het gebruik van zulke gelden zullen blijkbaar versoepeld worden, zodat ook de wapenindustrie of projecten voor militaire mobiliteit in aanmerking komen!
De vindingrijkste âweg naar de geldpottenâ werd echter gevonden door de EU-ministers van defensie. In een statement (14 november 2023) werd defensie (d.w.z. legers en wapenindustrie) gepromoveerd tot een duurzame activiteit, die dus zoals andere bedrijven toegang moet hebben tot subsidies uitgekeerd voor CO2-reductie, hernieuwbare energie enzovoort. Zo lezen we in het statement:
âIn overeenstemming met zijn inzet voor de algemene politieke doelstelling om over te schakelen op een duurzamere toekomst, levert de EDTIB [de Europese defensieindustrie] aanzienlijke inspanningen om over te schakelen op minder energie-intensieve en koolstofuitstotende productieprocessen, groene technologieĂ«n te integreren en samen te werken met overheden om milieu- en duurzaamheidsoverwegingen op te nemen in de definitie van de vereisten.â
We noemden dit âde vindingrijkste weg naar de geldpottenâ, maar eigenlijk hebben de ministers het niet zelf gevonden. Het idee vinden we bijvoorbeeld al in 2021 in een papier van ASD, de grootste Europese lobby voor de militaire industrie. Daarin wordt er ook over geklaagd dat hun sector vaak in een verkeerd daglicht wordt gesteld. âHet debat over duurzame financiering gooit vaak de leveranciers van de Europese strijdkrachten op Ă©Ă©n hoopje met onwettige of moreel twijfelachtige bedrijfspraktijkenâ, wat hun financiering zou in het gedrang brengen. Ook dit standpunt wordt door de ministers in hun statement overgenomen, en men kon het ook terugvinden â toeval, o toeval – in de speech van NAVO-baas Rutte een week geleden: âVerdediging valt niet in dezelfde categorie als drugs en pornografieâ. Foei dus, die banken die toegeven aan campagnes gericht tegen de financiering van wapenbedrijven!
Het Duitse europarlementslid Fabio De Masi (van Wagenknechtâs partij BSW) vond het blijkbaar ook maar een gek idee om das MilitĂ€r als âduurzaamâ te bestempelen en groene subsidies uit te delen als raketten of tanks âenergiezuinigerâ geproduceerd worden. Hij vroeg daarover uitleg aan de Europese Commissie. Natuurlijk botst men dan op de muur van de ongenaakbare autoriteit, bevestigend dat de Commissie “de inspanningen steunt van deze sector om de duurzaamheid te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderenâ, maar omdat er ook al eens mag gelachen worden vermeld ze ook âde vergroting van het circulaire karakter van het gebruik van hulpbronnenâ. De pantserwrakken zullen blijkbaar in het vervolg van het slagveld gehaald worden, de menselijke resten verwijderd, de bruikbare onderdelen en materialen gesorteerd en gerecycleerd voor een toekomstig pantserwrak.
De Europese Investeringsbank doet al veel langer investeringen voor duaal-gebruik, zoals radar technologie (al zeker sinds 2016), dus daar is niets aan veranderd. Ze mag geen wapentechnologie financieren, dat staat nog steeds overeind in haar “exclusion criteria”: https://www.eib.org/attachments/publications/eib_eligibility_excluded_activities_en.pdf
“When a capitalist country goes to war, the business world has to make money, otherwise they will not deliver the desired performance ” Secretary of War USA 1940-1945 Henry STIMSON. Die uitspraak is nog altijd geldig niet alleen in de USA waar de leidraad is ” Manufactoring wars to sell arms “
Geachte heer Smit,
Dank voor uw reactie. Ik moet echter vaststellen dat de informatiedoorstroming binnen de EIB te wensen overlaat. U verwijst naar een document van 2022, maar op 8 mei 2024 besliste uw Raad van Bestuur dat de regels i.v.m. financiering van projecten met ‘dual use’ karakter (civiel en militair) aangepast worden (zie https://www.eib.org/en/press/all/2024-174-eib-board-of-directors-steps-up-support-for-europe-s-security-and-defence-industry-and-approves-eur-4-5-billion-in-other-financing). Er wordt niet langer vereist dat minstens de helft van de verwachte inkomsten uit de civiele sector komen. Dit zet de poort voor financiering van militaire projecten wagenwijd open, want men zal altijd wel kunnen stellen dat, ik zeg maar wat, 1,5% van de verwachte inkomsten civiel zullen zijn, in het geval dual use een formele vereiste zou blijven.
“No further changes were made to the EIB Groupâs eligibility, excluded activities and excluded sectors list” staat er in de verklaring, wat expliciet bevestigt dat er wel degelijk aanpassingen aangebracht zijn aan het door u geciteerde document. Een van de weinige publicaties hierover verscheen op Euractiv (https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/eib-greenlights-historic-overhaul-of-dual-use-policy-ramps-up-defence-investment/)
Hoogachtend,
H. Michiel