Komende evenementen

Duitsland: een regeerakkoord dat voor Amnesty niet door de beugel kan

 

10 april 2025 – In Duitsland hebben de onderhandelingen tussen christendemocraten (CDU/CSU, de zgn. Union) en sociaaldemocraten (SPD) tot een regeerakkoord geleid waarmee de regering Merz weldra aan de slag gaat. Maar het akkoord is waarschijnlijk het eerste in West-Europa dat door Amnesty Duitsland als een “brevet voor onvermogen op het gebied van mensenrechten” wordt bestempeld.

Amnesty hekelt de claim in het regeerakkoord dat het over een ‘keerpunt in de binnenlandse veiligheid’ zou gaan. “Wat de coalitie hiermee bedoelt is echter het tegenovergestelde van veiligheid: het dient racistische vijandbeelden, instrumentaliseert verblijfs- en migratierecht, verhoogt het bewakingstoezicht en valt het maatschappelijk middenveld aan. De CDU/CSU en SPD willen duidelijk angst aanwakkeren en verdeeldheid zaaien in de samenleving om de ontmanteling van de rechtsstaat te rechtvaardigen. We weten dat dit geen veiligheid zal brengen. Als je veiligheid wil, moet je mensenrechten tot werkelijkheid maken.” Dit is niet niks voor een van de rijkste democratieën ter wereld!

Het recht op familiehereniging wordt voor mensen met subsidiaire bescherming [1] voor twee jaar opgeheven. Asielzoekers kunnen aan de Duitse grens teruggewezen worden (Duitsland voert grenscontroles terug in), akkoorden met de buurlanden daarover zouden in de maak zijn. Ook Syrië en Afghanistan zullen tot de veilige landen gerekend worden, waarheen gedwongen uitzettingen kunnen gebeuren. De deelname van Duitsland aan het programma van de Verenigde Naties voor de opname van vluchtelingen werd al stopgezet tijdens de Union-SPD onderhandelingen, en dat zal hoogstwaarschijnlijk zo blijven.

De bewakingsstaat krijgt nog meer bevoegdheden, via langdurig bewaren van communicatiegegevens en het vergelijken van biometrische gegevens met beelden op het internet. De wet op de toeleveringsketens , die Duitse bedrijven mede verantwoordelijk maakte voor wat bij de onderaannemers gebeurt, wordt afgeschaft. “Zo zal het land weer kunnen functioneren”, aldus Merz.

[1] Mensen die niet individueel een risico kunnen aantonen, maar voor wie terugkeer naar het land van herkomst gevaren inhoudt.

 


 

 

Een reactie op “Duitsland: een regeerakkoord dat voor Amnesty niet door de beugel kan”

  1. Het is een cliché : “Wir schaffen das ” is al lang vergeten. Het meest verontrustende in heel onze Westerse samenleving is de grensverleggende intolerantie. De meest mensen leven in een “moreel grijs gebied”, daarin voelen ze zich veilig. Door het manipuleren van de taal , waar de politiek en media in uitmunten , dwalen we hoe langer hoe meer af van onze waarden Er zijn naar mijn mening twee manieren van politiek voeren en schulden maken !
    Methode 1: Dat is een begrotingsdeficit om de werklozen werk te geven en werk maken van integratie
    Methode 2 : Dat is drastische belastingverlaging of subsidies en staatssteun verlenen aan de Big Business en de welstellenden en de Staatsfuncties herleiden tot een minimale dienstverlener, maar het repressie en veiligheidsapparaat drastisch uitbreiden.
    Niet voor niets zijn de twee belangrijkste uitgaven in de wereld Defensie en Publiciteit !

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *