16 januari 2013 – Dinsdag werd bekend dat de Duitse economie in het laatste kwartaal van 2012 gekrompen is met 0,5 procent vergelegen met de drie maanden daarvoor. Dit was niet verwacht. Onmiddellijk heropende het debat of de Europese soberheidskoers verstandig is of niet, bekeken vanuit het welbegrepen eigenbelang van het Duits kapitaal? De soberheid binnen de eurozone weegt immers op de economische vraag, en dus op de Duitse export!
In november 2012 lag de Duitse export naar de eurozone 5,7 procent lager dan het jaar daarvoor.
Duitsland zou volgens sommigen echter best kunnen leven met verzwakte exportmarkten binnen de eurozone, omdat het vooral mikt op klanten in landen zoals China, BraziliĆ«, Rusland, India… Om marktaandeel te winnen in deze opkomende economieĆ«n is Duitsland gebaat bij alles wat de eurozone competitiever maakt op de wereldmarkt, ook als dat gaat ten koste van de economische vraag binnen de eurozone zelf. Het aandeel van deze vier landen in de Duitse export is op tien jaar tijd gegroeid van 4 naar 11 procent, terwijl het aandeel van de VS in dezelfde periode daalde van 10 naar 7 procent. De Duitse export naar de vier genoemde landen vervijfvoudigde in deze periode!
Volgens anderen bewijzen recente cijfers over de zwakke groei in Duitsland echter dat het recessief beleid in de āperifereā landen van de eurozone nu ook weegt op de Duitse groei, wat zou kunnen betekenen dat uiteindelijk gans de eurozone wordt meegesleurd in een neerwaartse spiraal. De eurozone staat immers nog steeds voor meer dan 37 procent van de Duitse export (voor de crisis in 2008 was dit nog 43 procent).
Op tien jaar tijd is de Duitse export verdubbeld, wat betekent dat Duitsland voor zijn economische groei meer afhankelijk geworden is van de export. Of het daarbij de eurozone kan missen lijkt niet erg waarschijnlijk.
De financiĆ«le markten zullen van dit nieuws niet wakker liggen. Zij hebben immers begrepen dat de Europese Centrale Bank steeds bereid is met geld over de brug te komen als financiĆ«le spelers in de problemen komen. Laat de recessie dus maar komen! Maar sinds 2007 weten we ook dat de financiĆ«le markten niet goed zijn in het anticiperen op ontwikkelingen in de āreĆ«le economieā. (fs)