10 juni 2015 – Normaal zou vandaag in het Europees Parlement een stemming zijn doorgegaan over een resolutie in verband met TTIP, het geplande vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten. Ander Europa had, parallel met andere gelijkaardige initiatieven in Europa, een dringende oproep gedaan om de europarlementariërs op te roepen tegen TTIP te stemmen, en in het bijzonder tegen de investeerdersclausule ISDS. Dergelijke resolutie is weliswaar niet bindend, maar ze maakt aan de Europese leiders duidelijk of hun vrijhandelsverdrag uiteindelijk op de vereiste instemming zal kunnen rekenen van het Europees Parlement (EP).
De geplande stemming werd gisteren echter door de voorzitter van het Parlement, de Duitse sociaaldemocraat Martin Schulz, plots afgelast. “Gezien de beslissing zo laat genomen werd, is het duidelijk dat dit geen technische maar een politieke beslissing is“, aldus de commentaar van de links-radicale fractie (GUE) in het EP. “De beslissing kwam er nadat de onderhandelingen tussen de twee grootste groepen, EVV [christendemocraten] en S&D [sociaaldemocraten] mislukten, en net voor hun respectieve bijeenkomsten.” Dezelfde inschatting wordt gemaakt door de Groenen, die sinds geruime tijd TTIP grotendeels verwerpen. In een reactie op het petitie-schrijven reageert Philippe Lamberts, vice-voorzitter van de Europese Groenen:
“De stemming werd uiteindelijk uitgesteld naar de volgende plenaire zitting in juli, en dit omwille van de meningsverschillen in de socialistische fractie. Een toenemend aantal van de parlementsleden onder hen liet net voor de stemming merken dat ze niet akkoord gingen, meer bepaald met ISDS. Op die manier brachten ze de pro-TTIP-alliantie tussen socialisten, EVV en liberalen van ALDE in gevaar. Dat betekent dat de uitgeoefende druk loont, druk door burgers via boodschappen en petities zoals u er een ondertekende, het werk van politici zoals de Groenen, de gemeenteraden die zich TTIP-vrij verklaarden, en de constante waakzaamheid van NGO’s. Deze gebeurtenissen tonen dat, naarmate de tijd vordert, het steeds aannemelijker wordt dat het gevecht tegen TTIP kan gewonnen worden, als we tenminste allemaal gemobiliseerd blijven. We betreuren niettemin dat het debat dat had moeten doorgaan, en dat de posities van alle partijen had moeten verduidelijken, geschrapt werd door de socialistische voorzitter van het Parlement, Martin Schulz.”
Het zou inderdaad niet de eerste maal zijn dat Schulz een manoeuvre uithaalt om de ‘grote alliantie’ tussen christendemocraten, sociaaldemocraten en liberalen ter hulp te snellen; zie ons bericht i.v.m. Luxleaks daarover.
Dat TTIP steeds controversiëler wordt en ook binnen de sociaaldemocratische fractie tot toenemende spanning leidt is alleszins een feit. Binnen de Franse PS is er verzet tegen de pro-TTIP houding van de (‘socialistische’) regering Hollande-Valls. De Belgische PS-er Marc Tarabella was indertijd een van de weinigen binnen S&D die zelfs tegen het onderhandelingsmandaat voor de Commissie stemde. Anderzijds is David Martin, vooraanstaand europarlementariër voor de Britse Labour, ‘highly disappointed’ over Schulz manoeuvre.
We nemen onze anti-TTIP petitie voorlopig van onze homepage, maar we houden ze binnen handbereik voor zodra terug sprake is van een stemming in het Europees Parlement over het vrijhandelsakkoord. (hm)