Notre Europe, is een Europese think tank opgericht door Jacques Delors, commissievoorzitter van 1985 tot 1995. Notre Europe ‘vecht voor betere Europese integratie’ en doet daarvoor voorstellen aan de Europese leiders. Via studies en bijeenkomsten worden actuele problemen van de Europese Unie (EU) behandeld.
Zo organiseerde het Delors Instituut op 27-28 februari in Malta (dat momenteel het EU-voorzitterschap heeft) een colloquium over de EU en haar nabuurschap. De titel ervan kan de indruk van een freudiaanse verspreking geven: The EU’s neighbourhood: how to stabilise the ring of fire? Fort Europa wordt ingesloten door een vlammenzee, de vraag is zelfs niet hoe die te blussen maar hoe die te stabiliseren. Het is natuurlijk maar een titel, maar ook de sprekerslijst stelt niet onmiddellijk een zeer kritische blik op de vredes- en vluchtelingenproblematiek in het vooruitzicht. Woordvoerders uit die contreien waren toch niet uitgenodigd.
En toch! De dinner speech werd gegeven door de 83-jarige Lakhdar Brahimi, gewezen VN-gezant voor o.a. Syrië, Afghanistan, Haïti, en gewezen buitenlandminister van Algerije. Het was deze hoge diplomaat opgevallen dat het woord Irak niet één keer gevallen was, “alhoewel het uw buur is, en de meerderheid van de migranten uit Syrië, Afghanistan en Irak komen”. En “als men in de internationale arena niet in staat is iets goeds te doen, dan is het een belangrijk principe geen kwaad te doen. Ik denk niet dat u dit principe gehuldigd hebt”, aldus Brahimi. “Irak werd binnengevallen en vernietigd door de Amerikanen, met de medeplichtigheid van minstens één belangrijk Europees land, en één belangrijk figuur. Irak werd volledig kapot gemaakt, en het zal zeer lang duren alvorens het terug herleeft. Ik denk niet dat de Amerikanen en Mr. Blair naar Irak gingen om het aan Iran over te dragen, maar dat is wat ze deden.” Het bombarderen van Irak leverde volgens de diplomaat geen enkel militair voordeel op. Integendeel, de ontbinding van het Iraaks leger dreef duizenden goed opgeleide militairen in de handen van Daesh (Islamitische Staat), dat zich uit Irak over Syrië en Noord-Afrika verspreidde. Over Libië: “Niemand treurt om het verdwijnen van Khadaffi, maar de NATO-interventie, geleid door Mr. Sarkozy heeft het land vernietigd en meer problemen gecreëerd dan opgelost.” Ook de aanpak van Syrië door het Westen vond in Brahimi’s ogen geen genade.
Hij had het ook over het gevaar dat in het Westen Islamitische Staat en de Islam als geloof over één kam worden geschoren, daarbij verwijzend naar Wilders. “Maar weinigen weten”, aldus Brahimi, “dat het kruis dat door IS van een kerk in Rakka was gehaald, er door zeven jonge moslims terug werd opgeplaatst.”
Vanuit het hoge gezelschap toehoorders kwam de commentaar dat Brahimi sprak “als iemand van Die Linke”. Daarover gepolst zei de diplomaat dat hij niemand van Die Linke kent, maar dat waar het op aankomt is “de waarheid te spreken”. Hoevelen in het gezelschap zouden dat principe delen? (hm)
Bron: Euractiv