Wat gebeurt er op 7 en 8 juli 2017 in Hamburg, en waarom?
Op 1 december 2016 nam Duitsland het voorzitterschap van de G20 over, de club van de 20 rijkste landen ter wereld. Op 7 en 8 juli 2017 zullen hun staats-en regeringsleiders in Hamburg bijeenkomen op een topontmoeting.
Maar … wie de G20 uitnodigt, nodigt ook het protest ertegen uit.
Talrijke politieke organisaties en sociale bewegingen zijn bezig activiteiten rond de G20-top voor te bereiden.
Het is nu reeds duidelijk dat er een massa initiatieven zullen zijn die vanuit verschillende invalshoeken protesteren tegen het beleid van de rijkste landen ter wereld. Dit beleid is immers doorslaggevend voor de manier waarop wereldwijd het economisch en financieel systeem functioneert, hoe er met onze planeet en haar bewoners omgesprongen wordt, hoe er energie geproduceerd wordt of aan landbouw gedaan. Ook de protestvormen zullen zeer uiteenlopend zijn, met tegen-topontmoetingen, initiatieven van burgerlijke ongehoorzaamheid en massamanifestaties.
De G20 wordt terecht een ‘club’ genoemd. Het is een informele structuur zonder charter of statuten, de besprekingen zijn grotendeels achter gesloten deuren, de besproken materies en beslissingen worden niet of laattijdig bekendgemaakt. Van een transparante, laat staan democratische functionering is dus geen sprake. Zelfs het IMF of de OESO hebben meer legitimiteit dan de G20. Het zal een schrale troost zijn dat de G7 nóg selecter is. Ook de samenstelling van de club toont dat die op machtsverhoudingen gebaseerd is, niet op een evenwichtige vertegenwoordiging. Een derde van de wereldbevolking, meer dan 2 miljard mensen en wel degenen die het meest te lijden hebben onder het beleid van G20-landen, komen er niet aan te pas. Zelfs als we alle EU-landen als vertegenwoordigd beschouwen zijn toch maar 22% van de leden van de Verenigde Naties in de G20 terug te vinden. Saudi-Arabië is lid van de club, Bangladesh met zes keer zoveel inwoners niet, van het Afrikaanse continent is alleen Zuid-Afrika aan de tafel gevraagd. Democratisch gehalte van de vertegenwoordigde regimes kan zeker ook niet het selectiecriterium geweest zijn, met de aanwezigheid van Putin, Trump, Erdoğan… Dat het informele karakter van de G20 tot vluggere en betere beslissingen zou leiden, hebben de feiten in ieder geval ook niet bewezen. Van de stabiliteit van het financieel systeem, de officiële bestaansreden van de club, hebben we sinds 2008 toch weinig gemerkt. De G20-top in Turkije (2015) zou optreden tegen fiscale fraude en belastingsontwijking; een paar moedige klokkenluiders hebben op dat gebied meer gepresteerd dan de G20 ! Samengevat is de top van de G20 de top van de bestendiging van de huidige krachtsverhoudingen in de wereld. Afkeer van democratische regels, recht van de sterkste, beleid in het belang van de mondiale economische en politieke elites: het verzet ertegen moet gelijke koers houden met het grandioze falen van dit beleid, en de uitdrukking zijn van de groeiende wil om de wereld anders en beter te maken.Waarom protest tegen de G20?
Wie wind zaait zal storm oogsten
Wereld(mis-)leiders konden vroeger haast ongemerkt hun gangetje gaan. Die tijd is voorbij. Hun informele bijeenkomsten kunnen steeds vaker op formeel verzet rekenen, ook al vergaderen ze achter cordons van duizenden gewapende agenten. Van Hamburg tot München, van Barcelona tot Athene, van Toronto tot Sydney zijn activisten zich aan het voorbereiden op de protesten tegen de G20. De hele week vóór de top wordt Hamburg het toneel van veelzijdig tegenprotest. Er ontstonden platformen en samenwerkingsverbanden op lokaal, regionaal en internationaal vlak. Tot nog toe werd gepland:
- een ‘Top voor wereldwijde solidariteit’ (5 en 6 juli)
- een betoging op de vooravond van 6 juli
- een actiedag op de eerste dag van de top (7 juli) om het machtspektakel van de G20 niet rimpelloos te laten verlopen, en
- een internationale massabetoging op zaterdag 8 juli.
Al deze activiteiten worden ondersteund door protestkampen in de hele stad, waar de vele duizenden activisten uit de hele wereld zich samen opmaken voor gemeenschappelijke acties.
Het is verheugend vast te stellen dat de protestacties met een zekere Duitse Gründlichkeit voorbereid worden. Begin december 2016 was er een eerste actieconferentie. Met honderden kwamen activisten naar Hamburg om de acties van juli 2017 concreet voor te bereiden. Er waren werkgroepen ter voorbereiding van de protesten in de verschillende stadsdelen, er werden acties gepland door feministen en jeugdgroepen, nachtelijke dans-en rave-demonstraties bedacht, blokkades van de Top en de haven beraamd en voor dit geheel een passende choreografie uitgewerkt.
Op 8 en 9 april is er een tweede actieconferentie.
Veelzijdig protest
Zie ook:
- Globalinfo
- website van de Heinrich Böll Stiftung
- #NoG20 2017
- officiële site van de G20 in Hamburg
- Die Linke tegen de G20