20 september 2021
Verschenen op 17 september 2021 op German Foreign Policy (*)
Nederlandse vertaling door Ander Europa
Met dank voor de toelating tot publicatie
Brussel dringt aan op een grotere militaire aanwezigheid van de EU in de Indische en de Stille Oceaan. Washington en Londen bewapenen Australiƫ tegen China. Frankrijk woedend over schrappen van een miljardencontract.
De EU-Commissie presenteert haar nieuwe strategie voor de Indo-Pacific, en dringt er bij de EU-lidstaten op aan hun militaire aanwezigheid in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan te vergroten. De Unie moet niet alleen haar economische betrekkingen in de regio uitbreiden ā vooral met tegenstanders van China ā maar we moeten ook meer havens aandoen en meer gezamenlijke oefeningen houden met de oeverstaten, aldus het op 16 september in Brussel gepresenteerde document. De EU zou ook āmaritieme gebieden van belang in de Indo-Pacificā moeten definiĆ«ren en bijzonder nauw ā ook militair ā moeten samenwerken met haar regionale partners. Dit is in feite het doel van de huidige reis van het Duitse fregat Bayern naar AziĆ« en de Stille Oceaan. Het zal binnenkort aankomen in AustraliĆ«, dat zojuist een nieuw anti-China pact heeft gesloten met de VS en het Verenigd Koninkrijk, het AUKUS Pact (AustraliĆ« ā UK ā US). Dit voorziet AustraliĆ«, de militaire samenwerkingspartner van Berlijn, van nucleaire onderzeeĆ«rs voor operaties tegen China. Hierdoor escaleren ook interne Westerse conflicten: Canberra heeft een aankoopcontract van 56 miljard euro met Parijs opgezegd.
Van Oost-Afrika tot de eilanden in de Stille Oceaan
In haar document EU Strategy for cooperation in the Indo-Pacific roept de EU-Commissie op tot een resolute uitbreiding van de betrekkingen met de oeverstaten van de Indische en de Stille Oceaan. De regio herbergt drievijfde van de wereldbevolking en produceert 60% van het mondiale BBP, aldus het document.[1] Daarom is de EU voornemens haar betrekkingen met de regio te intensiveren. Voor de lidstaten van de EU is de Indische Oceaan een ātoegangspoortā, nauwere samenwerking met de oeverstaten is gewenst. De EU streeft ook naar nauwere samenwerking met de Associatie van Zuidoost-Aziatische Staten (ASEAN), alsook met de eilandstaten in de Stille Oceaan. De āoverzeese landen en gebiedenā in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan, die onder controle staan van EU-lidstaten, spelen ook een belangrijke rol. Dit zijn door Frankrijk gedomineerde gebieden, waarvan sommige door de Verenigde Naties officieel zijn aangewezen als gebieden die moeten worden gedekoloniseerd. Onafhankelijkheidsbewegingen tegen het Franse koloniale bewind zijn in sommige van deze gebieden nog steeds actief.[2] Volgens het strategiedocument is de EU voornemens met China samen te werken in overeenstemming met haar eigen belangen, zoals op economisch gebied.

Tegen China
De nieuwe strategie voor de Indo-Pacific is er echter vooral op gericht de EU in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan tegenover de Volksrepubliek China te positioneren. Er moeten vrijhandelsakkoorden worden gesloten met landen die reeds vijanden van China zijn, zoals AustraliĆ« en India, of die de EU hoopt naar zich over te halen in de machtsstrijd tegen China, zoals Nieuw-Zeeland en IndonesiĆ«. Brussel streeft naar ādigitale partnerschapsovereenkomstenā met Japan, Zuid-Korea en Singapore en naar versterking van de digitale samenwerking met India. De EU-Commissie is geĆÆnteresseerd in uitgebreide samenwerking met de landen van het āQUADā-pact (āQuadrilateral Security Dialogueā), een alliantie gebaseerd op de gemeenschappelijke rivaliteit met China, bestaande uit de VS, Japan, AustraliĆ« en India.[3] In het document wordt ook melding gemaakt van āgroene alliantiesā en samenwerking op het gebied van onderzoek en innovatie, en wordt opgeroepen tot een intensievere uitvoering van de āconnectiviteitspartnerschappenā, met name met Japan en India. Zij moeten worden uitgebreid tot de ASEAN-landen en eventueel tot het westelijk deel van de Indische Oceaan ā d.w.z. verschillende Afrikaanse landen. De Commissie wil haar economische betrekkingen met Taiwan intensiveren.
āMaritieme gebieden van belangā
In de strategie voor de Indo-Pacific wordt uitgebreid aandacht besteed aan de uitbreiding van de militaire samenwerking. Brussel zal voortaan niet alleen meer militaire adviseurs inzetten bij EU-delegaties in de regio AziĆ« en de Stille Oceaan, maar is ook van plan de zogenaamde kaderdeelnameovereenkomsten (Framework Participation Agreements) uit te breiden, waardoor de respectieve deelnemende landen betrokken kunnen worden bij gezamenlijke ācrisisoperatiesā. In het kader van een dergelijke overeenkomst heeft Zuid-Korea in 2017 een oorlogsschip gestuurd om deel te nemen aan de āoperatie Atalantaā van de EU voor de Hoorn van Afrika. Er bestaan al kaderdeelnameovereenkomsten met AustraliĆ«, Nieuw-Zeeland en Vietnam. De EU is van plan haar marineaanwezigheid in de Indische Oceaan en de Stille Oceaan te intensiveren en streeft ernaar haar havenaanlopen en gezamenlijke manoeuvres uit te breiden. Een voorbeeld hiervan is de huidige cruise van het Duitse fregat Bayern in AziĆ« en de Stille Oceaan, dat zopas de haven van de Pakistaanse metropool Karachi verliet op weg naar de militaire basis van de VS in het midden van de Indische Oceaan bij Diego Garcia ā na gezamenlijke manoeuvres met een aantal aangrenzende staten. [4] De EU zal met name nagaan of het mogelijk is āmaritieme gebieden van belang in de Indo-Pacificā tot stand te brengen en met de oeverpartners in gesprek te gaan
Nucleaire onderzeeƫrs en kruisraketten
AustraliĆ«, waar de Bayern na een bijtankstop op Diego Garcia naar op weg is, heeft zojuist een nieuw pact gesloten met de Verenigde Staten en Groot-BrittanniĆ« ā gericht tegen China. Het AUKUS-defensiepact is voorlopig gericht op de bewapening van AustraliĆ«. De marine van het land zal worden uitgerust met kernonderzeeĆ«rs ā waardoor AustraliĆ« het zevende land ter wereld wordt dat kernonderzeeĆ«rs heeft, naast de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en India. Deze onderzeeĆ«rs zijn sneller dan onderzeeĆ«rs met dieselmotoren, hebben een veel grotere actieradius en bieden aanzienlijke voordelen voor oorlogsoperaties in de enorme ruimte van de Indische en de Stille Oceaan. In het kader van het AUKUS-pact streven de drie deelnemende landen ook naar nauwe samenwerking op het gebied van cyberspace en kunstmatige intelligentie (AI), die beide belangrijke implicaties hebben voor de oorlogsvoering van de toekomst. Canberra zal ook Tomahawk-kruisraketten ontvangen, waarmee het land doelen op lange afstand kan aanvallen. Dit versterkt het agressiepotentieel van de westerse mogendheden aanzienlijk ā en toont aan hoe hoog de militaire spanningen snel kunnen oplopen in deze regio, waar de EU in de toekomst meer actief wil worden.
Rivaliteit binnen het Westen
Tegelijkertijd heeft het AUKUS-pact geleid tot hevige spanningen binnen het Westen. Om de nucleaire onderzeeĆ«rs aan te schaffen, moest AustraliĆ« een contract opzeggen dat het al in 2016 met Frankrijk had gesloten, voor 12 dieselonderzeeĆ«rs. Parijs verliest daardoor een contract van 56 miljard euro aan de Brits-Amerikaanse concurrentie. Bijzonder pikant in deze affaire is, naar verluidt, het feit dat āFrankrijk destijds door de VS onder druk was gezet om de Barracuda kernonderzeeĆ«rs niet aan AustraliĆ« te verkopenā[5], waardoor de tijdrovende ontwikkeling van een diesel-elektrisch aangedreven onderzeeĆ«r noodzakelijk werd. Canberra daarentegen heeft deze vertraging aangegrepen om het contract met Parijs op te zeggen, terwijl Washington van zijn kant de technologie voor nucleaire aandrijving levert, die de Fransen in 2016 niet in de onderzeeĆ«rs mochten inbouwen. De boze Franse minister van Buitenlandse Zaken, Jean-Yves Le Drian, noemde dit een āsteek in de rugā, en kondigde aan dat ādit niet het einde van dit verhaal is voor onze regering.ā[6] Deze uiterst omvangrijke onderzeeĆ«rdeal werd gezien als het centrale element in het aanhalen van de Frans-Australische militaire samenwerking.
(*) German-Foreign-Policy.com wordt gerealiseerd door een groep onafhankelijke journalisten en sociale wetenschappers die āpermanent de hernieuwde pogingen van Duitsland opvolgen om terug een hoge machtsstatus te verwerven op economisch, militair en politiek vlak.ā
Voor de vertaling maakten we ook gebruik van de gratis versie van DeepL.
[1] Deze en volgende citaten komen uit het genoemde document, āEuropean Commission: The EU strategy for Cooperation in the Indo-Pacific. Joint Communication to the European Parliament and the Council.ā JOIN(2021) 24 final. Brussel, 16.09.2021.
[2] De Verenigde Naties vermelden onder andere Nieuw CaledoniĆ« en Frans PolynesiĆ« als Non-Self-Governing Territories, die moeten gedekoloniseerd worden. Mayotte behoorde ooit tot de Comoren, maar werd ervan ā met zwakke excuses ā gescheiden tijdens de Franse dekolonisatie. De Comoren vragen nog steeds de terugkeer van Mayotte, maar tevergeefs. Antikoloniale onafhankelijkheidsbewegingen strijden ook nu nog voor de bevrijding van Nieuw CaledoniĆ« en Frans PolynesiĆ« uit de Franse koloniale overheersing.
[3] Zie ook Gemeinsam gegen China.
[4] Zie ook Illegally Occupied Islands en āEine gewisse Doppelmoralā.
[5], [6] Friederike Bƶge, Jochen Buchsteiner, Till FƤhnders, Thomas Gutschker, Majid Sattar, Michaela Wiegel: Ein Deal entzweit den Westen. Frankfurter Allgemeine Zeitung 17.09.2021.
Laat een reactie achter