27 februari 2013 – Na de Italiaanse verkiezingen leest men nogal wat onzin in ernstige kranten. Neem nu vandaag Rachel Danadio en Nicholas Kulish in een voorpagina-artikel van de International Herald Tribune: “In landen als Italië, Israël of Griekenland verwerpen de kiezers meer en meer de grotere partijen en hun business-as-usual verkiezingsprogramma’s (…)”. Wablieft? De kiezers verwierpen… een beleid van business-as-usual?
In hetzelfde artikel wordt een zekere Eckhard Jesse geciteerd,een professor politiek aan een Duitse universiteit. Hij verklaart: “De regerende partijen neigen steeds meer naar het populisme in plaats van beslissingen te nemen die belangrijk zijn maar niet populair”. Wablieft? De regerende partijen neigen “steeds meer” naar een sociaal beleid (dat tegenwoordig ‘populisme’ wordt genoemd)?
Het rookgordijnen spuiten is dus begonnen. Dit moet dan leiden tot het besluit dat de voorzitter van de Europese Commissie Jose Manuel Barroso trekt uit de verkiezingen: “Ik hoop dat we niet in de verleiding gaan komen toe te geven aan het populisme omwille van de resultaten in één specifieke lidstaat”.
Nu is Barroso inderdaad niet iemand die zich veel gelegen laat aan verkiezingen. Zijn laatste wapenfeit in Portugal voor hij voorzitter van de Europese Commissie werd was het verliezen van de verkiezingen aldaar, afgestraft voor zijn neoliberaal beleid. (fs)