14 juli 2020 – De Bulgaarse premier Boyko Borisov ligt onder vuur. Duizenden betogers tegen corruptie eisen zijn ontslag.
De aanleiding is een bizarre geschiedenis: een politicus genaamd Ivanov, die zich opwerpt als strijder tegen corruptie, landt met een bootje op een strand aan het hoofdkwartier van het invloedrijke personage Ahmed Dogan. Daar wordt Ivanov opgepakt door agenten van de staatsveiligheid. Het is echter een openbaar strand. Wat staan die veiligheidsagenten daar dan te doen? Eerst wordt ontkend dat het veiligheidsagenten zijn, maar dan bevestigt de president, een tegenstander van premier Borisov, dat het wel degelijk om leden van de staatsveiligheid gaat. Waarop enkele dagen later het kantoor van diezelfde president door openbare aanklagers wordt onderzocht, en twee medewerkers van de president worden aangehouden: in de ogen van de publieke opinie een wraakneming op de president. Het werd allemaal nog erger toen de baas van de staatsveiligheid ontslag moest nemen nadat hij voorgesteld had het strandhuis van Dogan bescherming te bieden op zee en in de lucht. Gans deze bizarre geschiedenis staat in de ogen van veel Bulgaren symbool voor duistere machthebbers die de bescherming genieten van het justitieel apparaat.
Het was niet het eerste schandaal rond corruptie en duistere machten. Meer saillante details vinden de liefhebbers op Politico.
Een interessant aspect van deze geschiedenis is dat Borisov een trouwe bondgenoot is van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zijn partij is lid van de Europese Volkspartij (EVP), en in de Brusselse machtsverhoudingen tellen alle stemmen mee. Vraag maar aan de Hongaar Victor Orban, ook lid van dezelfde politieke familie. Naar aanleiding van deze gebeurtenissen verklaarde Manfred Weber, de leider van de EVP in het Europees Parlement, dat hij “de strijd tegen de corruptie” van premier Borisov en zijn partij steunt. Borisov verklaarde dan weer dat alleen zijn partij in staat is Bulgarije te verzekeren van een volwaardige plaats in de EU. Zo geven Brusselse machtsverhoudingen rugdekking aan nationale machthebbers, terwijl omgekeerd deze machthebbers het Europees beleid vorm geven. (fs)
Laat een reactie achter