Komende evenementen

Budgettair gedoogbeleid van de Europese Commissie? Toch als het voor bewapening is

 

28 november 2024 – Zoals men weet staan de overheidsfinanciën, de nationale begrotingen van EU-lidstaten, onder permanente bewaking door de Europese Commissie. Waar een begrotingstekort de 3% overschrijdt komt een lidstaat in een ‘excessive deficit procedure’ terecht en moet een door de Commissie uitgestippeld budgettair traject volgen om terug ‘gezond’ te worden. De Commissie houdt toezicht op het volgen van dit meerjarig traject, en deelt de lidstaat regelmatig mee of haar inspanningen voldoende zijn.

Dat gebeurde deze week voor de acht lidstaten met ‘excessief deficit’, waaronder België, Frankrijk, Italië en ook Polen. De Commissie-beoordeling van dit laatste land is veelzeggend voor het gedachtengoed waarmee deze instelling beleid voert. (Of het de Commissie von der Leyen I is of von der Leyen II die vanaf 1 december overneemt maakt niet uit, de continuïteit is gegarandeerd.)

Zoals Euractiv meedeelt wijken de plannen van de Poolse regering af van het ‘juiste pad’ uitgestippeld door de Commissie. In 2025 wil die regering een deficitcorrectie uitvoeren van 0,25% van het BBP, en niet de 0,50% die de Commissie voorschreef. Maar de Commissie keurt de begrotingsplannen van de Poolse regering toch goed omdat deze heel wat geld stopt in defensie. Voor 2024 gaat het over omgerekend 27 miljard €, meer dan 4% van het BBP,  waardoor Polen een voorbeeld-leerling van de NAVO is. Er zijn aankooporders geplaatst en nieuwe gepland van tanks, artillerie, raketten, drones etc., vooral in de Verenigde Staten en Zuid-Korea. Het leger wordt uitgebreid tot 300.000 manschappen en het is de ambitie van de regering Tusk (gewezen voorzitter van de Europese Raad) om een van de sterkste legers van de EU uit te bouwen.(hm)

 


 

 

3 reacties op “Budgettair gedoogbeleid van de Europese Commissie? Toch als het voor bewapening is”

  1. Inderdaad maar is het niet zo dat ” uitgaven voor veiligheid ” volgens de EU richtlijnen buiten de begrotingsregels van de EU vallen? En onder begrip veiligheid daar kun je veel in stoppen ! Hoe de politiek zijn ” product ” ook verkoopt we stevenen af op een dikke economische catastrofe . De stijging van de geldhoeveelheid is veel hoger dan de economische groei en dat los je niet op met meer tanks en kanonnen te kopen ! ook de Polen niet

  2. Beste Theo, defensie (en ‘veiligheid’) valt niet buiten de begrotingsregels, maar “er kan bij een beoordeling door de Europese Commissie rekening mee gehouden worden”. Dit maakt van de hele begrotingscontrole nog meer een instrument in handen van de Commissie, die daardoor aan beslissingsmacht wint. Er zijn lidstaten die er een vaste regel zouden willen van maken (zie bv. https://www.euractiv.com/section/defence-and-security/news/defence-spending-could-get-special-status-in-new-eu-deficit-rules/) maar niet alle zijn daar voor.

  3. Alleen achterlijke politiekers denken problemen met Ruslland of heel het oosten met oorlog te kunnen oplossen. Intussen groeit onze schuld en gaan de banken de gewone bevolking ruïneren en het WEF middels de EU ons laatste restje autonomie, democratie wegnemen. Zo deden ze ook met Griekenland! Onvoorstelbaar hoe achterlijk onze oorlogsstokers in de politiek zijn! Al de Voka slippendragers horen daar bij! En de intelligentie van BdW of den Theo is erg selectief! Zet die paardebril af!

Laat een reactie achter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *