Komende evenementen

Brussel: duizenden op straat tegen vrijhandelsbeleid van de EU

De Brusselse Wetstraat was gisteren gevuld met 12 Ć  15 duizend betogers tegen de vrijhandelsverdragen (TTIP, CETA, TiSA…)Ā  die de Europese Unie wil opdringen. Tot de betoging was opgeroepen door een zeer brede coalitie van milieu-, ontwikkelings-, cultuur- en boerenorganisaties, burgerbewegingen, vakbonden, ziekenfondsen, verbruiksorganisaties, …

 

belgische-campagne-_-stopttip_abelgische-campagne-_-stopttip_b

De betoging was dan ook zeer kleurig en divers, en opgebouwd in 8 verschillende ‘blokken’: democratie en solidariteit, internationale organisaties, TTIP-CETA-vrije gemeenten,Ā  milieu, gezondheid, sociale rechten en openbare diensten, landbouw en voedsel, en een blok met politieke partijen die zich tegen de vrijhandelsverdragen uitspreken. In dit laatste waren Groenen/Ecolo en PVDA/PTBĀ  sterk aanwezig, er was een behoorlijke PS-delegatie, en wie goed keek kon zelfs een sp.a vlag zien.Ā  Opvallend was ook de delegatie van Caterpillar-Gosselies, die in de aangekondigde sluiting van hun bedrijf een zoveelste bewijs zien dat nĆ³g meer macht voor de multinationals alleen nĆ³g meer ellende kan betekenen.Ā  Omdat het handelsakkoord met Canada (CETA) dreigt een dezer dagen ondertekend te worden door de ministers van de lidstaten, en zelfs al voorlopig grotendeels kan in werking treden, was er bij deze betoging meer aandacht voor CETA dan in andere “anti-TTIP”-protesten. Greenpeace-Nederland bracht trouwens net dezelfde dag de gelekte tekst uit van nĆ³g een ander, veel minder bekend maar mogelijks nog schadelijker verdrag dat in het geheim onderhandeld wordt: TiSA, vrijhandel in diensten. De nu gesmede coalities hebben dus nog een hele toekomst voor zich!

Op het eindpunt aan het Schumanplein had een massale flashmob plaats (video). Enkele honderden actievoerders hebben daarna een nuit debout doorgebracht op het plein. Zo waren ze present om de vertegenwoordigers van de lidstaten (COREPER) te ‘begroeten’ bij aankomst woensdagmorgen voor hun beraad over de vrijhandelsakkoorden. COREPER is nog een van die onverkozen organen in de EU waar de beslissingen van de ministers worden voorbereid. De handelsministers van de lidstaten vergaderen op 22-23 september in Bratislava over TTIP en CETA.

De veelzijdigheid van het protest ziet u in deze video en in de volgende fotoreportage. (Er zijn ook mooie zwart-wit foto’s hier) (hm)

 

 

ceta_ttipbetoging20_9_16_a

ceta_ttipbetoging20_9_16_b

ceta_ttipbetoging20_9_16_c
Delegatie van de Nederlandse vakbond FNV en de SP

ceta_ttipbetoging20_9_16_d

ceta_ttipbetoging20_9_16_e

ceta_ttipbetoging20_9_16_f
Greenpeace maakte van de gelegenheid gebruik om ook het wegdek te betrekken in het protest
ceta_ttipbetoging20_9_16_g
11.11.11, dat een grote rol speelde in de coordinatie van de acties en de informatie aan de bevolking
ceta_ttipbetoging20_9_16_h
Delegatie van Caterpillar

ceta_ttipbetoging20_9_16_i

ceta_ttipbetoging20_9_16_j

ceta_ttipbetoging20_9_16_k
Ook de Grieken geloven niet dat vrijhandelsakkoorden de redding zou zijn

ceta_ttipbetoging20_9_16_l

 

Reacties plaatsen niet mogelijk