9 juni 2023 – Bij SOC21 verscheen onlangs De gelaagde oorlog in Oekraïne en de botsing van grootmachten. Op een goeie 100 bladzijden behandelt auteur Guido Van Leemput de voorgeschiedenis van de oorlog, het verloop van het eerste jaar daarvan, en geeft hij zijn visie over de mogelijkheden om tot vrede te komen.
Eerst een woordje over het lovenswaardige initiatief SOC21 dat het boek uitbracht. Het omschrijft zichzelf al volgt: “SOC21 stelt zich ten doel een niet partijgebonden wetenschappelijk onderzoekscollectief te zijn. We richten ons op de ontwikkeling en scholing van theorie en praktijk voor en van socialistische onderzoekers op het gebied van de grote maatschappelijke problemen. Economische uitbuiting; sociale, raciale en gender ongelijkheid; milieu- en klimaatvernietiging; directe democratie en staatsvorming; de rol van wetenschap en techniek in de maatschappij; internationale solidariteit en mensenrechten. En alle thema’s die belangrijk zijn voor de opheffing van de uitbuiting van de ene mens door de andere en voor de emancipatie van de mensheid.” Voor zover ik weet is België een dergelijk initiatief nog niet rijk. Wie brengt daarin verandering?
Auteur Guido Van Leemput is een bekende Nederlandse vredesactivist, met heel wat bijdragen over de Koerdische en Palestijnse kwestie, de NAVO, Turkije, wapenwedloop enz. Hij is medewerker van de Nederlandse SP inzake defensie. Een korte voorstelling van het boek vindt u hier.
Het boek kan besteld worden via een mailtje naar bestellen@soc21.nl (25€ incl verzending), en het kan ook gratis gedownload worden (pdf, klik op de figuur).
(hm)
NB: Een commentaar op het boek, maar dan door een voorstander van de Westerse bewapening van Oekraïne, kan men vinden in een artikel van Willem Bos in Grenzeloos, site van de Nederlandse afdeling van de Vierde Internationale.
Laat een reactie achter