“Beste Bob, u vindt hierbij enkele hervormingsideeën om ons en andere grote bedrijven in Griekenland opnieuw competitief te maken. Geef ook nog eens de namen door van de mensen bij de Europese Commissie die zich met de Griekse hervormingen bezighouden. Pierre”
Het lijkt een dialoog uit een straattoneeltje dat de Troikapolitiek in Griekenland aanklaagt wegens te vriendelijk voor de grote privébedrijven. Maar het gaat niet om een straattoneeltje, wel om een brief (november 2011) van Pierre Deleplanque aan Bob Traa. Deleplanque was de CEO van Heracles, een Grieks filiaal van de Franse cementgigant Lafarge, de Nederlander Bob Traa was de teamleider ( ‘senior resident representative’) van het IMF in Athene. Pierre had Bob enige dagen voorheen opgezocht in zijn kantoor, en stuurt hem nu de suggesties van zijn bedrijf voor diepgaander hervormingen; die van het eerste Memorandum (2010) waren “niet efficiënt” gebleken.
Op het verlangenlijstje een reeks ingrepen die misschien niet erg zullen verbazen; ze werden naderhand door de Troika inderdaad grotendeels opgelegd:
- OMED, de officiële instelling waar arbeidsgeschillen en betwistingen rond collectieve arbeidsovereenkomsten worden behandeld, moet vervangen worden door arbitragecomités samengesteld uit “gerespecteerde zakenmensen en niet-politieke professionals”;
- afdankingen, in het bijzonder collectief ontslag, moet veel vlotter kunnen verlopen, ongehinderd door gerechtelijke procedures;
- collectieve arbeidsovereenkomsten geldig voor een hele sector moeten afgeschaft worden.
Dit geval van politieke incest kwam aan het licht door onderzoek van Investigate Europe en verscheen op 23 november in Bastamag. (hm)