2 december 2024 â Het aantal gevallen is niet meer te tellen van brutaal politieoptreden, ontzegging van elementaire burgerlijke vrijheden van demonstratie en  vereniging, intimidatie van personen en organisaties die protesteren tegen Israelâs oorlog tegen de Palestijnen. Het is dus eigenlijk geen toeval meer als je vandaag zowel in een Britse als in een Duitse krant over twee verschillende gevallen van repressie  leest die men eerder bij dictatoriale regimes dan bij westerse â democratieĂ«nâ zou verwachten.
The Guardian brengt het relaas van een getraumatiseerde moeder die op basis van de terrorismewetgeving geboeid uit haar huis werd gehaald en opgesloten in een smerige cel waar het licht dag en nacht aanbleef. Reden: haar dochter zou betrokken geweest zijn bij een actie tegen het Israëlisch wapenbedrijf Elbit dat een afdeling heeft nabij Bristol. Na vijf dagen werd de 57-jarige vrouw zonder excuus of verklaring vrijgelaten, zonder teruggave van persoonlijke spullen en in beslag genomen laptops.
Het Duitse bericht gaat over het verbod dat in mei opgelegd werd aan »PalĂ€stina-SolidaritĂ€t Duisburg«, PSDU.  De groep tekende verzet aan tegen het verbod, en vroeg daarvoor een spoedprocedure. Men kan immers jaren wachten op een uitspraak in beroep, en al die tijd zou PSDU op inactief gesteld zijn. Op 15 november kwam dan het verdict: in afwachting van een definitieve uitspraak blijft PSDU verboden.  De organisatie heeft immers Hamas geen  terroristische organisatie maar een partij genoemd, en gebruikte ook de slogan âFrom the River tot he Seaâ. Veel is er niet nodig in Duitsland om als âextremistischâ bestempeld te worden. Het Bundesamt Verfassungsschutz, de instelling die over de ânaleving van de Duitse grondwetâ waakt, zegt op zijn website: âVoor dogmatische linkse extremisten is Palestijnse solidariteit een essentieel en verbindend werkterrein. Het omvat verschillende facetten, waaronder vijandigheid tegenover IsraĂ«l en antizionisme. Dogmatisch linkse extremisten proberen ideologisch en persoonlijk tussen te komen in debatten en demonstraties over de situatie in het Midden-Oosten.â Blijkbaar is dat al in tegenspraak met de Duitse grondwetâŠ
De repressie van Palestijnse solidariteit hoeft trouwens niet alleen van de overheid te komen. In maart 2024 werd de rekening van de progressieve organisatie âJĂŒdische Stimmeâ (voluit: Joodse stem voor een rechtvaardige vrede in het Midden-Oosten) door haar bank, de Berliner Sparkasse, van de ene dag op de andere geblokkeerd. De bank vroeg zelfs de lijst van alle leden en hun adres! Waarschijnlijk is het niet correct  te zeggen dat de overheid hier geen hand in had. Men kan hetzelfde vermoeden van de vele academische overheden die ook hun bijdrage geleverd hebben aan de repressie.
We halen hier een paar gevallen aan, maar er zijn organisaties die systematischer de onderdrukking van solidariteit met Palestina in kaart brengen. Amnesty International heeft onder andere een overzicht voor België, Civicus voor Duitsland, ook voor Frankrijk is er een inventaris. De brochure van European Civic Forum toont duidelijk dat er in heel Europa een ongeschreven consensus onder de overheden bestaat om solidariteit met Palestina zoveel mogelijk te onderdrukken. (hm)
Laat een reactie achter