16 mei 2024 – De Amerikaanse president Joe Biden verhoogt drastisch de importtarieven op geselecteerde Chinese producten. Op batterijen verhogen ze tot 25 procent, op zonnepanelen verdubbelen ze tot 50 procent, evenals de tarieven op halfgeleiders (microchips). Als kers op de taart verviervoudigen de importtarieven op Chinese elektrische autoās, tot 100 procent.
Biden ontkent dat deze tarieven iets te maken hebben met de nakende presidentsverkiezingen. Maar in de swing states in het industriƫle midwesten zullen ze goed ontvangen worden. Hetzelfde geldt voor de verdrievoudiging van de tarieven op staal en aluminium tot 25 procent.
Donald Trump
Biden handhaaft ook de tarieven die zijn voorganger Donald Trump al invoerde op de jaarlijkse import van voor 360 miljard dollar Chinese goederen. Deze tarieven bestrijken een veel breder gamma aan producten: speelgoed, elektronica, huishoudapparaten, meubels,ā¦
Door deze tarieven brak Trump met de handelsrelatie met China zoals die gestalte kreeg na de intrede van China in 2001 in de Wereld Handels Organisatie: de goedkope Chinese arbeid bezorgde Amerikaanse producenten goedkope onderdelen en ondersteunde de koopkracht van de Amerikaanse consumenten zonder dat de lonen daar moesten stijgen. Een onbedoeld gevolg was dat dit China de ruimte gaf uit te groeien tot een geduchte rivaal. Trump wilde met zijn tarieven de Chinezen dwingen tot meer evenwicht in de handel, maar dat lukte niet.
De extra tarieven die Biden nu invoert bestrijken een beperkt aantal producten, jaarlijks goed voor 18 miljard dollar Chinese import. Maar ze passen naadloos bij de enorme subsidies van Biden voor de betrokken sectoren in de VS, en allerlei handelsrestricties om de potentiƫle ontwikkeling van China te fnuiken. Het gaat dan ook om sectoren die erg belangrijk worden in de interimperialistische concurrentie de komende jaren, zoals groene technologieƫn en kunstmatige intelligentie. Biden overweegt ook tarieven voor medische producten zoals mondmaskers en chirurgische handschoenen, om tijdens de volgende pandemie niet meer afhankelijk te zijn van Chinese import.
Europese Unie
De nieuwe tarieven zullen in de onmiddellijke toekomst voor de VS niet veel gevolgen hebben. China exporteert momenteel naar de VS bijvoorbeeld nauwelijks elektrische autoās. Het gaat meer om te toekomst.
Maar een gevolg zou wel eens kunnen zijn dat de Chinese exportmachine meer gaat focussen op de Europese markt. Daar zit de Europese Commissie niet op te wachten. De kans neemt daarom toe dat ook de EU met nieuwe tarieven komt. Dit maakt weliswaar de rekening niet van Duitsland dat vreest in eigen voet te schieten wegens haar grote belangen in China. Maar over handel beslist de Europese Commissie in principe soeverein, in dit geval aangemoedigd door Frankrijk.
De Franse president Emmanuel Macron heeft dit vast ter sprake gebracht tijdens het recente bezoek aan Parijs van de Chinese president Xi Jinping. Maar die gaf geen krimp. Integendeel, na Parijs trok Xi naar ServiĆ« en als afsluiter naar het Hongarije van Victor Orban. Daar bezegelde hij de samenwerking met Orban die hij als voorbeeld stelde voor de rest van de EU, en alvast blij maakte met een fabriek in Hongarije voor elektrische autoās van de Chinese kampioen BYD. Zo maakte Xi duidelijk waar de EU staat in de wereldwijde pikorde. Niet voor niets maakt China een derde van de wereldwijde industriĆ«le productie, en is het nu al de grootste exporteur van autoās. De EU moet dus niet te hoog van de toren blazen. Tegelijk blijft Xi omzichtig, want voor haar stabiliteit blijft het Chinese regime afhankelijk van de Amerikaanse en Europese markten.
Willens nillens moet de EU zich neerleggen bij het instorten van de vrije wereldhandel. Het moet zich aansluiten bij de handelsoorlogen van de VS, ook al omdat het voor de verdediging van OekraĆÆne niet kan zonder de VS. Vooralsnog voelt Xi zich niet geroepen de EU enige soelaas te bieden door Rusland in OekraĆÆne wat in te tomen. Pas na de Europese en Amerikaanse verkiezingen wordt OekraĆÆne misschien uitgeruild voor nieuwe economische compromissen, als opstapje naar de volgende confrontatie. Die beslissing valt in Washington, niet in Brussel. (Frank Slegers)
Inderdaad een correcte analyse. Hierbij een volgende bemerking . Zoals U weet is Poetin op bezoek in China. Voor de Westerse media zou het gaan over een voorstel van Vredesakkoord met Ukraine ? Maar Poetin is met een hele regeringsdelegatie afgereisd naar China waaronder de gouverneur van de Nationale Bank, de Min van Financiƫn, Economie.
Het gaat dus om meer dan Ukraine, het gaat eveneens om het samenstellen van een Handelsmunt die de Dollar Sanctie omzeilt. De USA sanctie- politiek is niet alleen gericht tegen deze beide landen ook India- GeorgiĆ« , zelfs het kleine Cambodja. De USA voelt dat de Dollar kanalen waar zij controle over heeft aan het afbrokkelen is. Het economisch en consumptie Potentieel dat de BRICS landen bezitten is heel wat groter dan onze Westerse democratieĆ«n. Deze invoersanctie hebben ook tot doel de geloofwaardigheid in de dollar terug op te vijzelen. De USA zitten met een haast onoverzichtelijk berg schuld 31,5 Biljoen Dollar of 94.000 Dollar per inwoner. Zelfs het IMF maakt zich zorgen over deze schuldberg. De aangekondigde maatregelen moeten ook in dat kader worden gezien namelijk het BBP versterken. En zoals op de G10 vergadering in 1971 te Rome de US staatssecretaris John Connelly aan de deelnemers zei : ” The dollar is our currency, but it’s your problem ” Of dat nu nog een geldige uitspraak is zal de toekomst uitwijzen, maar Europeanen kunnen best hun portefeuille nauwlettend in het oog houden !