12 maart 2015 – De voorzitster van het Griekse parlement Zoé Konstantopoulo heeft een comitee opgericht om de legitimiteit van de Griekse overheidsschuld te onderzoeken.
Een Frans initiatief leverde al een bijdrage tot dit onderzoek in de vorm van een studie van de Franse economist Michel Husson. Hij baseert zich voor zijn studie op de Griekse statistieken zoals die zijn bewerkt door Eurostat. Hij komt tot het besluit dat al vóór het uitbreken van de financiële crisis in 2007 zowat 56 procent van de Griekse overheidsschuld niet legitiem was, en wel om twee redenen. Van 1988 tot 2000 steeg de schuld als gevolg van buitenissige intrestvoeten die niets meer met een “normale” marktwerking te maken hadden. Na 2000 groeide de schuld sterk als gevolg van fiscale geschenken en amnestiemaatregelen ten bate van de rijken. Zonder deze factoren zou de Griekse overheidsschuld in 2007 gelijk geweest zijn aan 45 procent van het BBP in plaats van 103 procent. Zo ging Griekenland de financiële crisis in met een grote overheidsschuld, met alle gevolgen vandien.
Het is dus een fabeltje dat de Griekse overheidsschuld veroorzaakt werd door overdadige overheidsuitgaven of een lakse fiscale administratie.
De studie in het Frans vind je hier. (fs)