Komende evenementen

De Lijn overgesubsidieerd voor EU?

6 januari 2012 – Raf Verbeke, werknemer bij De Lijn (openbaar busvervoer in Vlaanderen) schreef een open brief aan de voorzitter van het Vlaams Parlement:


Open brief aan Dhr Jan Peumans:

Geachte Voorzitter van het Vlaams Parlement,

Geachte collega,

 

Via de pers verneem ik dat wij collega’s zijn. Gezien U als parlementsvoorzitter nog op de personeelslijst van onze  VVM De Lijn staat .

U was directeur. Ik werk in de werkhuizen van De Lijn in Gentbrugge. Ik  volg met mijn collega’s de berichten over besparingen bij De Lijn.

Vandaag lees ik dat U het volgende zou gezegd hebben: “De Lijn leeft voor 85% van overheidstoelagen. Hoe lang denkt U dat Europa deze situatie nog zal tolereren ?”. (DM 5/1/12)

U weet als voormalig directeur beter dan ik hoe De Lijn, de MIVB, de TEC,  de vakbonden en tal van politici met succes gevochten  hebben tegen de liberaliseringsplannen voor het stads- en streekvervoer  van voormalig EU-comissaris Palazio.

Hadden we deze slag verloren, dan zaten we in het zelfde schuitje als bij de NMBS. Daar verknipt de EU een openbaar vervoer bedrijf in stukken om de deur open te zetten voor de privé. Dat leidde zelfs tot de opsplitsing van de dispatching ! Stel U voor dat De Lijn Oost-Vlaanderen een dispatching voor de privé-pachters en een dispatching voor onze vervoersregie zou moeten oprichten. Dat is letterlijk terug in de tijd. Is het dat wat U wilt ? Privé-bedrijven als Veolia wel !

In tegenstelling tot de liberalisering van de post, het spoor, de luchtvaart hebben wij de liberalisering van stads- en streekvervoer tot nog toe afgewend.  Daardoor hebben we een Vlaams, Waals en Brussels vervoermodel : basismobiliteit, derde betalersysteem, verantwoorde werkomstandigheden, ruim aanbod, onderhoud en 50% van het aanbod in eigen regie, gelijke CAO’s voor de werknemers bij de prive-pachters, enz…

Waarde collega, waarde Voorzitter U zou trots moeten zijn op dit model. Wij staan aan de top in Europa qua stads- en streekvervoer ! Van heinde en ver komen reizigersverenigingen, vervoermaatschappijen, vakbonden en  locale politici kijken naar wat hier de laatste tienjaar is opgebouwd.

In plaats van ongefundeerd te dreigen met een Europese roe zou ik willen voorstellen: wees deze keer echt Vlaming om Europeër te worden zoals August Vermeylen voorhield.

Waarom zouden wij het model van De Lijn niet kunnen  exporteren naar de rest van Europa ? 15% dekkingsgraad van de kosten door de gebruiker ? En dan ? Neem eens een geprivatiseerde bus in Nederland ! In het Waasland reed vroeger een Nederlands-Belgische bus. Het Nederlandse private Connexion wilde geen reizigers meer vervoeren aan De Lijn tarieven en schafte de grenslijnen af.

Met man en macht hebben vakbonden, een locale reizigersvereniging, locale politici, personeelsleden en andersglobalisten gevochten voor een alternatief: de snelbus Moerbeke-Antwerpen die nu al jaren massa’s pendelaars  met succes vervoert. Openbare regie tegen private winst. In plaats van te besparen  zouden wij de spiraal in Europa omhoog duwen.

Met basismobiliteit voor iedereen, een echt en goedkoop alternatief voor de files, duurzame tewerkstelling en democratisch  toezicht van werknemers en gebruikers op de mobiliteit van de toekomst.

Kortom Trots op De Lijn !

 

Reacties plaatsen niet mogelijk