Komende evenementen

27 februari 1953: Duitse schulden kwijtgescholden

Het was gisteren dag voor dag 64 jaar geleden dat de Londense Schuldenovereenkomst werd getekend. Daardoor werd ongeveer de helft van de Duitse naoorlogse schuld kwijtgescholden door een reeks landen die enkele jaren ervoor in oorlog waren met Duitsland. Eén ervan was Griekenland, dat meer dan drie jaar lang door een meedogenloze nazistische bezetting werd geteisterd, die een groot deel van de infrastructuur en de economie van het land vernietigde.

Aan deze feiten herinnert Jubilee Debt Campaign, de Britse koepel van organisaties die ijveren voor de kwijtschelding van de schuld van arme landen. Net zoals CADTM is Jubilee zich sinds het uitbreken van de financiële crisis ook met de schuldkwestie in Europa gaan bezighouden. Ook zij zijn voorstander van een kwijtschelding van een aanzienlijk deel van de Griekse schuld, een eis waartegen vooral de Duitse regering zich mordicus verzet.  Maar ook eurozonevoorzitter en PvdA-er Dijsselbloem heeft er geen oren naar.Meer details over de historische schuldkwijtschelding van 1953 bij Jubilee Debt Campaign.

Een paar verschillen tussen Duitsland 1953 en Griekenland 2017  springen wel in het oog. Vooreerst kwam de kwijtschelding er in 1953 nog vóór de zogezegde Europese integratie (EEG, later Europese Unie) van start ging, het project dat volgens zijn adepten de vrede en samenwerking onder de Europese volkeren moet bevorderen. De Duitse schuld (waaronder ook vooroorlogse schulden) bedroeg ook maar 25% van het Duits BBP, de Griekse is vandaag 178%; zelfs het Internationaal Muntfonds stelt dat dergelijke schuld zonder kwijtschelding van een deel ervan onmogelijk kan afgelost worden. Voor de resterende niet-kwijtgescholden helft van de Duitse schuld werd bovendien vastgelegd dat deze alleen moest betaald worden voor zover er handelsoverschotten waren, terwijl de Europese schuldeisers vandaag van Griekenland besnoeiingen in de lonen, pensioenen en andere sociale uitgaven eisen om er schuld mee af te lossen. (hm)

 

 

 

Reacties plaatsen niet mogelijk