Komende evenementen

Belgische PVDA, Europaā€™s linkse hoop in bange dagen?

De Belgische PVDA lijkt zowat de enige radicaal linkse partij in de EU te zijn die de wind in de zeilen heeft. Hoe kijkt een linkse Duitse analist daar tegenaan? Interessante bevindingen door Nico Biver, die ervaringen opdeed als medewerker van Die Linke en het verleden en heden van radicaal links sinds langer bestudeert.

Brochure: Twintig jaar militaire missies van de EU

  28 mei 2024 – De militarisering van de Europese Unie is de laatste paar jaar in een stroomversnelling gekomen. De militaire industrie wordt ā€“ tegen de Europese verdragen inā€¦

Linkse kiezers in Roemeniƫ op zoek naar een linkse partij

Van een solide linkse partij is in Roemeniƫ vooralsnog geen sprake, maar de mogelijkheden daartoe lijken wel te bestaan. De sociale ontevredenheid wijst dikwijls in de richting van linkse oplossingen, en onder jongeren bestaat een links activisme. Politoloog Vladimir Bortun geeft niet alleen zijn visie op de situatie in Roemeniƫ, maar ook op de voorwaarden voor de uitbouw van linkse partijen in het algemeen.

Polen met Tusk terug op het goede Europese spoor?

Hoe kijkt men in Polen, de vijfde grootste lidstaat van de EU, aan tegen die EU en de aanstaande Europese verkiezingen? Na de verkiezingen van oktober 2023 werd de ‘anti-Europese’ ‘illiberale’ rechtse PiS regering vervangen door de zeer liberale EU-minnende coalitie onder premier Tusk, de gewezen opvolger van Herman Van Rompuy als voorzitter van de Europese Raad. Is Polen nu terug de weg ingeslagen van de ‘Europese waarden’, tot tevredenheid van de Polen?

Boerenprotesten, nationaal en Europees landbouwbeleid

Een interview met een kleine Duitse melkveehouder en woordvoerder van de vereniging voor kleinschalige landbouw. Zowel de kortzichtigheid van nationale politici als de voorliefde van de Europese Unie voor de industriƫle landbouwbedrijven blijken in de weg te staan van een verantwoorder beleid.

Hypocrisie lost ook niks op, meneer De Croo, om Israelā€™s oorlog te stoppen

  24 mei 2024 – BelgiĆ«, of beter gezegd: de Belgische regering, wordt door nogal wat buitenlandse commentatoren in positieve of negatieve zin voorgesteld als kritisch voor de IsraĆ«lische regeringā€¦

Nederland: (extreem)rechts akkoord

In Nederland is er een principieel regeerakkoord tussen de extreemrechtse PVV van Geert Wilders, de liberale VVD, de Boerenpartij BBB en de partij van ex-CDA-er Omtzigt NSC. De premier en de portefeuilles moeten nog aangeduid worden – wat nog een hele poos kan duren – maar zoveel is zeker: Wilders heeft zijn slag thuisgehaald. Hopen dat internationale verdragen of Europese regels dat zullen verhinderen is zeer twijfelachtig, argumenteert Frank Slegers.

Brief aan onze vrienden in OekraĆÆne

De protagonisten van de proxy-oorlog in OekraĆÆne liggen aan de basis van de gedachte dat solidair zijn met de door oorlog geteisterde OekraĆÆners betekent mĆ©Ć©r wapens te sturen. Het klinkt als vloeken in de kerk daar een andere mening over te hebben, maar dan vloek ik maar in de kerk, dacht Theo Aerts.