In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben zaterdag 30 juni meer dan 100.000 mensen geprotesteerd tegen het voornemen van de ÖVP-FPÖ-regering om werkdagen van 12 uur en werkweken tot 60 uur toe te laten. Oostenrijk wordt sinds begin van het jaar bestuurd door een coalitie van christen-democraten (ÖVP) en het uiterst rechtse FPÖ, de partij van wijlen Jörg Haider 1. Met kanselier Sebastian Kurz (ÖVP) lanceert de christendemocratie een nieuw exemplaar van het heel rechtse soort op de Europese bühne; Kurz legde al contacten met de Lega in Italië en de CSU in Duitsland om tot een Europese As van migrantenbuitenwippers te komen.
Maar ook op binnenlands vlak schrikt de ÖVP-FPÖ-regering er niet voor terug de oorlog te verklaren aan hele delen van de bevolking. Op 5 juli wil ze een wet laten stemmen die rechtstreeks gedicteerd is door het Oostenrijks patronaat, de Vereinigung der Österreichischen Industrie. Flexibiliteit! Als een ondernemer oordeelt dat er een tijdlang 12 uur per dag moet gewerkt worden, desgewenst 60 uur per week, dan moet dat kunnen! “De Staat mag de ondernemingen niet in de weg staan“, aldus Kurz. Wie dacht dat de Europese arbeidstijdenrichtlijn hier misschien een stokje zou voor steken heeft het ook mis, want deze spreekt weliswaar van een maximale werkweek van 48 uur, maar dit wordt berekend als een gemiddelde over 3 maanden, en zelfs langer; nu eens weken van 60 uur, dan een paar van 32 en alles klopt. Maar wie dacht aan premies voor overwerk moet die natuurlijk vergeten; de 12-urendag is immers een ‘normale’ werkdag…
Geen wonder dus dat de Oostenrijkse vakbond (ÖGB) alle hens aan dek riep; de opkomst zaterdag in Wenen lag naar verluidt ook boven de aanvankelijke verwachtingen. ÖGB-voorzitter Katzian riep de regering op om haar eigen programma ernstig te nemen; “daarin is veel sprake van democratie en burgerdeelname, maar als jullie willen weten of de mensen werkdagen van 12 uur en werkweken van 60 uur willen, hou dan een referendum en respecteer het resultaat”. De ÖGB is niet zinnens het bij deze betoging te laten, en ook na een eventuele parlementaire goedkeuring van de wet voort te gaan met de strijd ertegen. (hm)
Voetnoten
- Zie Ander Europa 23 januari 2018, De antisociale coalitie in Oostenrijk.