door Pol Van Camp, mei 2015 (*)
De ramp met de 900 bootvluchtelingen heeft weer veel emoties en discussies losgeweekt. Onmiddellijk waren er ook heel wat commentaren van verschillende Europese leiders. Alle politici vonden het een menselijk drama en in vele parlementen werd er een minuut stilte gehouden. Ontroerend… maar de hypocrisie van de politici wordt iets te veel voor een simpele mens. Ik moest onwillekeurig terugdenken aan de ramp op Lampedusa van enkele jaren geleden in 2012. Toen kwamen er 500 bootvluchtelingen om het leven bij een scheepsramp. Ook toen was de verontwaardiging groot, ook toen was de roep om een ambitieuzer Europees migratiebeleid luid. Vandaag, drie jaar later, sterven in één week tijd 1500 mensen op dezelfde manier. Wat hebben de Europese lidstaten de afgelopen drie jaar gedaan, of beter: wat hebben ze niet gedaan? Wat ze wel gedaan hebben, is het afschaffen van ‘Operatie Mare Nostrum’. Deze operatie omvatte reddingsoperaties, destijds opgezet door de Italiaanse overheid om zeevluchtelingen actief op te sporen én te redden, en met succes. Europa moest hier echter niet meer van weten: ‘Grenzen afsluiten en controleren’, dát was het doel.
Dit keer zag het er naar uit dat het misschien anders zou lopen… Europa riep onmiddellijk de ministers van alle EU- landen samen en ook de regeringsleiders organiseerden binnen de week een top. In mijn dromen zag ik al het scenario of stappenplan dat Europa zou uitwerken en … toepassen. Eerst zouden er uiteraard grote herdenkingsplechtigheden plaatsvinden in alle wereldsteden, voor alle slachtoffers met vertegenwoordigers van alle regeringen en alle religies. Uiteindelijk waren er immers op een week tijd evenveel mensen verdronken als destijds bij het zinken van de Titanic. Het feit dat het nu om arme, zwarte vluchtelingen ging in plaats van rijke blanken zou daar toch niets aan mogen veranderen. Er zou vast ook wel een grote mars in Parijs plaatshebben zoals meteen na de aanslag. Toen waren er slechts enkele dodelijke slachtoffers en toch stapten vele wereldleiders mee op. Het ging tenslotte over een groot goed: vrijheid van meningsuiting. Ik zag dit alles ook nu gebeuren, iedereen met een plakkaat “Je suis réfugié”. Het ging tenslotte ook nu over grote waarden: menswaardigheid en solidariteit. De volgende stap zou er voor zorgen dat geen enkele burger nog genoodzaakt zou zijn om zijn land te ontvluchten. De oorzaken van hun onmenselijk bestaan en van hun vlucht uit wanhoop zouden worden aangepakt. Europa zou maatregelen treffen zodat er vrede en rechtvaardigheid kwam in de regio.
En zo droomde ik verder en zag dat Europa vervolgens haar ontwikkelingshulp opdreef en de wapenhandel stopte evenals de steun aan corrupte regimes. Op die manier zorgden ze ervoor dat die landen in vrede en welvaart leefden. Uiteindelijk was Europa hier ook zelf mee gediend. Europa was blij dat er desondanks nog migranten naar Europa wilden komen, aangezien er in verschillende sectoren een nijpend tekort aan werkkrachten bestond. Toen ik vernam wat de bijeenkomst van Europese leiders had opgeleverd, ontwaakte ik ontnuchterd uit mijn droom.
Europa had inderdaad allerlei beslissingen genomen inzake vluchtelingen, maar welke?
- Geen verdeling van de vele bootvluchtelingen in Italië en Griekenland over de deelstaten. België wou nochtans een paar honderd van de miljoenen vluchtelingen opvangen….
- Geredde vluchtelingen zouden, volgens een uitgelekte nota, nadien worden teruggestuurd.
- Er zouden oorlogsschepen worden gestuurd naar de Middellandse zee om onze kusten te beschermen tegen vluchtelingen. Als de vluchtelingen zich in nood zouden bevinden, mogen ze wel gered worden.
- Europa zou verder onderzoeken hoe het de mensensmokkelaars en hun boten kan aanpakken. Niemand zag hier meteen een oplossing voor, maar men ging het alleszins onderzoeken. Men zou ook nog nagaan of er daarvoor een militaire operatie kon worden uitgevoerd op de kusten.
- Tenslotte zou Europa bepaalde “veiligere landen” ook meer gaan helpen bij de bestrijding van mensensmokkelaars.
En zo zien we maar weer. De vluchtelingen krijgen geen hulp om op een veilige manier te vluchten en asiel aan te vragen. De oorzaken van het verplicht vluchten uit wanhoop (ten gevolge van oorlogen, wapenleveringen, ondersteunen van corrupte regimes, uitbuiting, extreme armoede e.a. ) worden niet aangepakt. De miljoenen mensen die zich in vluchtelingenkampen bevinden overal ter wereld, behalve in de rijkere landen, worden niet geholpen en aan hun lot overgelaten. Een bittere vaststelling die weinig hoop geeft. Toch moeten we de vluchtelingen blijven steunen en onze politici onder druk blijven zetten om te bouwen aan een rechtvaardige wereld. Toch moeten we blijven strijden voor een rechtvaardige wereld.
(*) Pol Van Camp is de oprichter van de vzw ROM, “Recht op Migratie” (http://www.rechtopmigratie.be), die opkomt voor de rechten van vluchtelingen en asielzoekers met of zonder papieren. Van Camp en ROM slaagden erin om voldoende steungevers te vinden om in Wilsele bij Leuven een vluchtelingenhuis te openen, en er met de hulp van vrijwilligers onderdak te bieden, “bij voorrang aan de meest zwakken zoals vrouwen al of niet met kinderen”. Wie het initiatief als vrijwilliger of met financiële steun wil helpen kan hier terecht.