Bericht overgenomen uit het ledenblad van de Belgische socialistische vakbond
Er wordt niet alleen geconcurreerd op lonen en arbeidsvoorwaarden binnen Europa. Er woedt ook een stevige concurrentie op het vlak van de vennootschapsbelasting. We moeten dit stoppen door een Europees minimumtarief in te voeren.
De gemiddelde vennootschapsbelasting in de hele Europese Unie bedraagt 22,5%. Maar naargelang de lidstaat schommelt deze tussen 10 en 35%. En dan spreken we alleen nog maar over het ‘nominale tarief’, het algemene tarief voor de vennootschapsbelasting dat wordt toegepast op de belastbare winst. Het effectieve tarief, en dus de effectieve som aan belastingen die bedrijven betalen, ligt een pak lager. Er bestaat immers een bont allegaartje van vrijstellingen, bijzondere aftrekmogelijkheden, kortingen en gunstregimes (bijv. excess profit rulings) en andere subtiliteiten waardoor met name multinationals minder belastingen kunnen betalen.
Ontduiking inperken
Deze marge is de ideale ruimte voor ‘fiscale optimalisatie’ maar ook voor pure belastingontduiking. Om dit in te perken, stelt de Europese Commissie voor de belastbare grondslag gelijk te trekken via een ‘geconsolideerde gemeenschappelijke belastbare grondslag voor de vennootschapsbelasting’.
Het gaat om een gedeelde grondslag die multinationals ertoe zou verplichten zich te voegen naar een eenvormig Europees stelsel om hun belastbaar inkomen te bepalen. Ze zouden dan niet langer, zoals nu wel gebeurt, kunnen ‘shoppen’ binnen de verschillende nationale belastingstelsels van toepassing in de landen waar ze actief zijn. De belastbare resultaten van de multinational zouden worden verdeeld over alle ondernemingen die deel uitmaken van de groep. Elke EU-lidstaat kan dan zijn eigen tarief toepassen op de delen van de multinational die op zijn grondgebied gevestigd zijn. De Commissie gelooft sterk in dit idee: “Aangezien de gemeenschappelijke geconsolideerde belastinggrondslag voor de vennootschapsbelasting verplicht zal zijn voor de grootste groepen binnen de EU, zullen de vennootschappen met een groot fiscaal planningsvermogen onmogelijk nog aan belasting kunnen ontkomen”.
Minimum 25%
Dit is echter niet voldoende. Er moet een minimaal belastingtarief komen, zodat de fiscale concurrentie echt een halt wordt toegeroepen. We volgen hierbij het voorstel van het Europees Vakverbond, de koepel van de nationale vakbonden in Europa: we eisen een minimaal belastingtarief van 25% voor vennootschappen.
Ikea Service Center sloot 2015 in ons land af met een winst van bijna 504,5 miljoen euro. Hierop werd slechts 10,4 miljoen euro vennootschapsbelasting betaald, ofwel 2,1%. Als het bedrijf tegen het normale tarief zou zijn belast (33,99%), zou er bijna 171,5 miljoen euro aan belasting zijn betaald. Een verschil van iets meer dan 161 miljoen dus. Met dat geld had je net zo goed 1.239 sociale woningen kunnen bouwen! | McDonald’s is er in geslaagd om de overheden in Europa meer dan 1 miljard euro aan belastinginkomsten te ontfutselen tussen 2009 en 2013. Onder andere door zijn hoofdzetel te verhuizen naar Zwitserland en inkomsten te versluizen naar een minuscuul dochterbedrijfje in Luxemburg. Terwijl je al met een bedrag van 200 miljoen euro elk jaar 4.000 voltijdse opvoeders kan betalen. |